Ръжени хлебчета с орехи и лешници
Много отдавна при пазарене в магазин "Бонжур" в София бях попаднала на ръжен хляб с орехи.Този хляб беше толкова вкусен, че остави траен спомен в съзнанието ми.От тогава често съм правила хлебчета с орехи.По принцип обичам орехи и сирене и дори само хляб,намазан с масло и поръсен с орехи. С днешната рецепта предлагам и вие да се насладите на този невероятен вкус.
Продукти:
* 500 гр.пшенично пълнозърнесто брашно
* 250 гр. ръжено брашно
* 1 пакетче суха мая
* 1/2 кубче свежа мая,разтворена в малко топла вода
* сол на вкус-около 1 чаена лъжичка
* по 150 грама орехи и лешници
* 500 мл.топла вода
* 2 супени лъжици олио
Приготвяне:
Пресяват се двете брашна, добавя се солта и сухата мая, разбърква се, добавя се разтворената свежа мая и водата.Добавя се солта и олиото.Замесва се тесто,което се покрива със свежо фолио и кърпа и се поставя на топло за около 2-3 часа да втаса.През това време се подготвят формите.Намазвате с краве масло стените и дъното,изрязвате лента от хартия за печене с дължина и ширина,колкото е дължината и ширината на формата.Изрязвате дъно,колкото е дъното на формата.Когато тестото е удвоило обема си,се включва фурната на 200 градуса.Орехите и лешниците се слагат в загрят тиган и се бъркат постоянно докато започнат да ухаят приятно-около 5-6 минути.Счукват се на по-едри парченца и се добавят в тестото с леко премесване.Тестото се разделя на 5 равни части-колкото е броя на формите,оформя се и се поставя във формите-трябва да заема около 3/4 от височината,за да има достатъчно място за втасване.Заглажда се .Оставя се да се надигне над формата -около 15-20 минути.Това втасване е значително по-бързо от първото. Поставяте във фурната и печете около 30-35 минути.Ако е необходимо може да закриете отгоре с хартия за да не прегорят хлебчетата.Можете да проверите дали е изпечено като извадите от фурната, обърнете формата и прецените достатъчно ли е изпечено хлебчето,ако не е -връщате във формата и допичате.
Поставената хартия улеснява това,както и миенето после. След няколко минути хлебчетата се изваждат от формите и се нарязват на филийки.
Хлебчетата са вкусни и студени.Имат наситен вкус на орехи и лешници.
Много е вкусно с масло и сирене
или с мед.
Идея:
Може да добавите в тестото маслини, сушени домати и розмарин или други ядки .
Тези хлебчета са точно по вкуса ми. Обичам да усещам вкуса на ядки в хляба, някак си, придават му по-наситен вкус.:-))
ОтговорИзтриванеЧудна рецепта!
Мммм, изглежда много вкусно! Ще ги направя много скоро:) А тези формички какви са и откъде може да се купят?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Moni-опитай,ще ти харесат.
ОтговорИзтриванеЗдравей Стела,"формичките"са кутии от консерви -тези на снимката са от червен боб,но могат да се използват от компот от ананас или нещо друго.Идеята ми хрумна преди време,когато се чудех в какво до опека панетоне.Тогава си направих "удължител" от хартия за печене, но тези кутийки ми харесаха много и реших да ги използвам.Радвам се,че ти е харесало представянето на хлебчетата.
ОтговорИзтриванеЧудни хлебчета и красиви снимки , Бети !
ОтговорИзтриванеПоздравления за хубавото местенце . :)
Е, влюбих се в тези хлебчета! А идеята за формичките е уникална :) Започвам и аз да си събирам кутии! Хубава и много усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеТези хлебчета днес ми грабнаха очите :))!! Не ми излизатотума! А идеята ти за формичките е буквално за оскар - много идейно и красиво решение :)поздравления!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,Габи,Мина,радвам се,че са ви харесали-много удобни формички,постоянно ги подменям -:)и си имам новички!
ОтговорИзтриванеБети, чудя се как съм пропуснала тази страхотна идея с форми от консервени кутии. Пекла съм малък блат за торта в метална кутия от бисквити, но не ми е хрумвало да използвам тези от консерви. Е, вероятно знаеш че тях рециклирам и получавам прекрасни касички... С поздрав!
ОтговорИзтриванеИ аз съм по рециклирането.Аз пък ги ползвам за вази и саксийки по терасата и на село. Чудесна хрумка за касички!
ИзтриванеЗдравейте,Бети!Обожавам блога Ви и нещата които сътворявате.Тези впечатляващи хлебчета видях съвсем наскоро.Както казваше майка ми ,в някои неща съм "задно колело"
ОтговорИзтриване,защото тези вкустоиш отдавна ги е имало, а аз сега чак ги открих.
Но важното е, че ги направих.Чудесна технология и точна рецепта.Но като се огледах за кутии и намерих само една.И знаете ли какво направих ,грабнах двете рендета,които бях приготвила за вилата през лятото и така си спретнах приключение.Получи се добре,но разбира се много важно е съдържанието-вкусни и пухкави хлебчета.Благодаря Ви за рецептата и идеята за вертикален съд.Е, имам една форма за зайче ,в което правя козунак на децата,но то си е предназначено за това.Тръпката бе как ще стане в кутии.