Копривена супа №2 - Nettle soup №2




 Копривената супа е най-любимата пролетна супа у дома. И явно не само в моя дом- съдейки по броя посещения на семейната ни рецепта на Копривена супа. Реших да публикувам в нова публикация начина, по който я правя от няколко години, защото приготвянето е с няколко идеи по-бързо. И не само- супата става по-ароматна и вкусна. Вярвам и с повече хранителни вещества за нас. И беше време да направя нови снимки на тази вдъхновяваща супа. Със семпли съставки, тя е знакова за идването на пролетта. Копривата е звездата, обгърната в нежен ароматен шлейф от джоджен. 

Част от приготвянето на тази супа е събирането на копривата. Събирането на храната е врата към нов/стар-изначален начин на съществуване, който дълбоко ме вълнува и ми носи мир и удовлетворение. Когато си само ти в гората, слушайки птиците в дърветата, чуваш стъпките си върху мекия килим от ланшна шума, която новата трева покрива, вятъра в клоните, мириса на милиони разлистващи се листенца, виждаш как всеки ден природата се събужда за живот, следвайки кръговрата, ти се разтапяш в този свят. Колкото повече се потапяш, толкова повече научаваш. Започваш да четеш знаците, както по лицето на близък човек. И искаш да научиш още и още.  Природата губи „другостта на непознатия“, докато линиите се размиват, след което ви поглъща целия. И когато излезеш от "пейзажа" ще забележиш, че си различен, ще гледаш по различен начин на храната изобщо, на природата. И ще копнееш да се върнеш. Както да видиш любим човек. 

Ако обичате коприва, ще ви харесат и тези рецепти









Или кликнете на думата коприва от етикетите в ляво.

 


Копривена супа №2 - Nettle soup №2

Съставки:

300 г коприва-млади стъбла
1 глава лук
1 с.л. червен пипер
50 мл олио
1 1/2 л гореща вода
шепа сушени листа джоджен и мента
4-5 с.л. елда или просо
сол на вкус

За поднасяне:
парченца лимон или лимонов сок
люспи чили
краве масло - по желание


Инструкции:


1. Копривата се измива добре. Аз го правя като я поставям в голям съд с вода и разбъркам добре. Това позволява да изпадат песъчинки, сламки, клечици от листата. Изваждам от съда, изсипвам водата и повторям това още веднъж с нова вода. Забелязвате, че вече няма замърсявания. Ако до този момент не сте сложили ръкавици, сложете. Нарязва се суровата коприва. Ако има по-груби части от стъблото се отстраняват. 

2. Лукът се нарязва на ситно. В тенджера се поставя олиото и се загрява. Сипва се лука и се сотира докато стане прозрачен. Добавя се червения пипер, разбърква се и се сипва водата. Добавя се елдата или просото( и двете имат нежен, неутрален вкус и се сваряват по-бързо от ориза). Оставете да се сварят. Гответе на умерен към слаб огън. Внимавайте да не изкипи.

3. Посолете и добавете копривата. Разбъркайте, гответе 2-3 минути, добавете стрития джоджен и изключете огъня. Ако желаете за по-плътна текстура може да потопите блендер за няколко секунди, но оставете все пак да се усещат листата. 

4. Сервирайте с лимонов сок. Може да добавите парченце масло и/или люспи чили. 

Разкажете ми как приготвяте вашата копривена супа. 
Останете тук, за още вдъхновение и рецепти с диворастящи и естествени съставки. 

Ще се радвам да се абонирате за Youtube канала ми и да ме последвате в:

✦ Facebook: https://www.facebook.com/vkusnosbety
✦ Instagram: https://www.instagram.com/vkusnosbety/ 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни