Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - Blueberries, Blackberries and Strawberries Galette with Coconut Butter - vegan


 Свърши ли лятото? Не, не е! Има свежи боровинки, къпини, ягоди и в кухнята ми се разнесе упойващ аромат.Терасата ми е обляна в слънчеви лъчи...
Ах, как искам още много такива дни....
Този галет, с хрупкава коричка и сочен пълнеж от боровинки, къпини и ягоди, се топи в устата. Има само 4 с.л. захар и е с кокосово масло.Не би било проблем да се направи и с краве масло. 


Ето и продуктите:

за тестото:

* 1 1/2 ч.ч. брашно
* 1 ч.ч. кокосово масло студено
* щипка сол
* 3-4 с.л. студена вода

за апетитно хрупкава коричка:

* 1-2 с.л. гъсто кокосово мляко
* 1 ч.л. сок от моркови
* щипка куркума
* 1-2 с.л. кафява захар


Приготвяне:

Всички съставки за тестото, без водата се поставят в блендер и се пулсират с няколко интервала докато сместа заприлича на галета. Добавя се водата лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се блендира. Когато по-голямата част от тестото се захване спрете да добавяте вода и с ръка го обединете, докато се образува топка. Не е необходимо нито повече брашно, нито месене. Завийте топката със свежо фолио и поставете за 30 минути поне в хладилника.Може да   престои там и 2 дни. А когато решите да приготвите галета, извадете и оставете на стайна температура за 1 час, за да е удобно за точене.
Фурната се включва на 170-180 градуса. Може и с обдухване на 150-160 С.
 След престоя в хладилника топката се поставя върху хартия за печене и се разточва с форма на кръг. Аз разточих почти до прозрачност, което не е задължително, дори за да не се накъсва при сгъването на краищата,  може да разточите с дебелина до 5 мм.
Ако е прекалено меко тестото, може да го поставите за малко в хладилника докато приготвите плънката.

За сочната и ароматна плънка:

* 2 ч.ч. боровинки
* 1 ч.ч. къпини
* 1 ч.ч ягоди
* 2 с.л. захар
* 1 ч.л. пектин




 Приготвяне:

1. Ягодите се нарязват напречно на две или три кръгчета. Поставят се в купа, заедно с боровинките и къпините. Захарта и пектинът се разбъркват и се поръсват върху плодовете. Разбъркват се внимателно.
2. Поставят се в центъра на разточеното тесто. Разпределят се равномерно от центъра към краищата като се оставя борд с ширина около 4-5 см.
3. С помоща на хартията внимателно се сгъва борда, като се загръща и част от плънката.Както е на снимка 3. Бордът се намазва с помоща на силиконова четка, със смес от кокосовото мляко, куркумата и морковения сок. Поръсва се с кафявата захар и се поставя да се пече.
4. Печенето продължава около 15 минути или докато коричката приятно се зачерви. Плънката завира и е възможно леко да потече. Напоследък предпочитам вместо нишесте да слагам пектин, който действа като сгъстител за по-течните и сочни плънки.
 

Аз нямах търпение да извадя и разрежа галета,  уханието беше толкова предизвикателно и нетърпеливо го повдигнах от едната страна, за да го приплъзна в чинията за сервиране. Почти дантеленената ми коричка се разчупи и сокът потече. Вие може да избегнете този момент, ако изчакате леко да се охлади. Разбира се може да се нареже и на хартията, но защо да се губи този вкусен сок.


Докато чаках галета пийнах чай от микс, който си правим у дома от сушени малини, ягоди и къпини, както и от техните листа, събрани, когато трябва :)


Ето го и галетът в цялата си прелест! Иска ми се да можех така да ви опиша вкусът  му, че да ви накарам веднага да се заловите да го направите....Много, много е вкусен.


 Нищо не бива да ви спира да си го приготвите, може да го направите със замразени плодове, или част от тях да са замразени. Може да го направите с краве масло и да го намажете с жълтък от яйце, пак ще имате същия прекрасен, неописуемо вкусен, вълшебен сладкиш.





               Пожелавам ви още много топли дни, много усмивки и добро настроение!
 

Друг много вкусен галет, който е пълнозърнест и също може да се приготви без животински продукти, т.е.- веган е :

Галет с круши, марципан и къпини

 и тъй като сега сезонът на смокините, може да опитате и този:

Галет със смокини

Коментари

  1. Бети, чувствам се повече от прекрасно след публикацията ти! Гарантира толкова настроение, толкова топлина и уют... Чудесен галет, чудесни снимки, всичко е чудесно!
    Желая ти влюбен септември, уютен и вълшебен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много се радвам, че си се почувствала така!
      И аз бях в страхотно настроение докато го приготвях, чаках да се опече, снимах и после хапнах! Невероятен заряд носи този галет!
      Благодаря ти за чудесното и много красиво пожелание!

      Изтриване
  2. Толкова свежо и лятно, естествено че не е свършили лятото, винаги можем да си го направим! Изглежда ми толкова вкусно...ммм! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можем!
      С този прекрасен аромат, можем да поканим лятото дори когато навън хвърчат снежинки...
      Благодаря, Павлинка!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. OOOOOOх! каква красота, мога ли да се самопоканя на чаша чай и парче галета?
    мерси за тези свежи и шарени вкусотийки...усмивки и поздрави от Холандия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. jana, благодаря ти! Разбира се!
      Благодаря за кирилицата!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Прекрасно! :) На пазара вече ги няма летните плодове, но пък рецептата за тестото, особено с тази хрупкава коричка, много ми допадна и ще си я запиша за пробване :) Благодаря, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз от пазара си ги купих, само ягодките набрах от моята градина.
      Ще се радвам да ти допадне. Може да се направи с круши и къпини или смокини...

      Изтриване
  5. Отново феерия от цветове,плодове и аромати е заляла публикацията,Бети!
    Галет бих скочила да приготвя на мига и даже от вчера му се каня,ама все ангажименти ме отклоняват,но в почивните дни няма да му се размине надявам се,особено след твоето очарователно подстрекателство!
    Отивам назад да видя какво още ще ми зарадва окото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за хубавите думи!
      Ще се радвам да видя какво си направила!

      Изтриване
  6. уоу, какво съчетание! невероятно вкусно ми изглежда. Ти си си тотално веган?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики, радвам се, че ти харесва на вид! И наистина е много вкусно! Когато приключих със снимането изчезна за броени минути! :)
      Аз не съм веган, зет ми е такъв И заради него изпробвам разни рецепти. Но има много хора, които постят или са вегани и е хубаво да имат алтернатива. Замазката , която обикновено се прави с яйце и е толкова апетитна ми хрумна скоро, на вид и вкус няма разлика.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Con frutos del bosque, debe estar delicioso Bety!!! besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  8. Че как ще свърши лятото?!:) в този блог е слънчево през цялата година! Бети, галета е разкош, снимките невероятни, чашата е много красива, лъжичките и те са много сладурски. Обожавам да разглеждам снимките ти и детайлите в тях! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти! И на мен много ми харесват тези чаши!

      Изтриване
  9. Галетът изглежда просто... Как да чакаш да изстине! :) Тези запечени горски плодчета отгоре ще започна да ги чопля и отмъквам, още щом Филип си отреже от него (както правя обикновено с плодовите десерти) ;) Той не се сърди, просто подравнява сладкиша в тавата още няколко пъти и компенсира моето "дегустиране" :) :)
    Прекрасен галет, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, това с "подравняването"- голям смях пада у дома. Аз не давам да се яде нещо, преди да го снимам, но да речем, че мъничко опитвам, някъде от края, зорките очи веднага ме виждат и питат какво правя аз... И моят отговор е - подравнявам :))
      Благодаря, мила Тики!

      Изтриване
  10. Божествено Бети :) Толкова цветно и слънчево е при теб и отгоре на всичко невероятно вкусно ще да е било :)
    Любимият ми галет ... и в това му превъплъщение е очарователен!
    Бих си пийнала и чайче от горски плодове и то точно в такава чашка с мушици и пеперуди :)
    Прекрасни снимки ... толкова положителен заряд има в тях ... обзе ме и мен желание да кулинарствам , снимам и дегустирам :)
    Силна прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина беше много вкусно!
      Радвам се, че ти е било приятно!
      Опитай с кокосово масло, наистина се получава тази хрупкавост, като с краве масло.
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни