Мъфини с лимец, тиква и козе сирене - Muffins with spelled, pumpkin and goat cheese


Мъгли, дъждове, сиво небе, слани, вятър, ниски температури,...Очаквайки зимата, се радваме на прогнози, в които липсва поне един от изброените симптоми. Когато сме позитивни, обаче виждаме слънцето в последните златни листа на липата или в греещата на масата печена тиква, усещаме лятото в сладостта на крушите и в аромата на ябълките, стопляме ръцете с чаша билков чай и сгряваме душите с топла супа... И, разбира се  с усмивка си създаваме уют у дома. Хубавото на лошото време, както съм споменавала и друг път е, че ни се иска да приготвим нещо вкусно у дома. Понякога се чувствам като магьосник. Забърквам нещо, слагам го във фурната и като с магическа пръчка,  докоснати, от изкушаващите аромати всички идват в очакване на чудото от фурната. Този ден, ароматите бяха тиквени, и на още нещо....
Вижте какво:




Продукти:

* 250 г брашно от лимец
*2 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л. ситно смляна морска сол
* 2 яйца
* 250 мл кисело мляко
* 50 мл олио
* 50 г стопено краве масло
* 150 г натрошено козе сирене-саламурено
* 1 1/2 ч.ч. печена тиква на кубчета
* 5-6 листенца градински чай-ситно нарязани
* 1/2 ч.л прясно смлян черен пипер-по желание

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Пресейте сухите съставки-първите 3.
3. Комбинирайте яйцата, киселото мляко, олиото и стопеното масло. Добавете към сухата смес.Разбъркайте докато се смесят добре.
4. Добавете тиквата, сиренето, черният пипер и салвията.Разбъркайте и разпределете  с лъжица във формичките за мъфини. Аз предпочитам да напълня почти догоре.
5. Печете 20-25 минути или до суха клечка.
6. Извадете от фурната и оставете леко да се охладят. Вкусни са леко топли, както и студени.


* Препоръчвам да се пекат в силиконови формички.


Може да разнообразите като замените салвията с розмарин или мащерка. На нас най-ни допаднаха със салвия-градински чай. Разбира се в комбинация със сирене, особено ароматно като козето вкусът на тиквата добива друго измерение. Следващия път  ще пробвам с меко козе сирене. Опитайте и вие. Споделете.



 Ако предпочитате бяло пшенично брашно, мъфините ще бъдат по-бели. Аз предпочитам вкуса на лимец.


Ако и вие обичате тиква в различни варианти- солени и сладки и в различни ястия, салати, супиq бонбони и десерти, може би ще ви бъдат интересни тези рецепти:

Хрупкав празничен тиквеник. Коледен календар Ден 17-и - Crisp Festive Tikvenik (Traditional Bulgarian baked dish of filo pastry with pumpkin and walnut stuffing for Christmas Eve)

 

Меки тиквени бисквити с джинджифил-меласа пълнеж. Коледен календар - Ден 2-и - Pumpkin Whoopie Pies with Ginger-Molasses Filling

 

Тиквена супа с джинджифил и пикантни пармезанови хрупки Коледен календар Ден 13-и - Pear, Ginger, Roasted Pumkin Soup with Spicy Parmesan Crispy 

 

Топла есенна салата с карфиол Романо, тиква, цвекло и бадеми - Warm Autumn Romano Cauliflower Salad with Pumpkin, Beets and Amonds-vegan

 

Каноли от бутер тесто, с три плънки - Puff Pastry Cannoli with three filling

 

Трюфели " Тиквен пай" с маскарпоне и джинджифил -Pumpkin Pie Spice Truffles with Mascarpone and Ginger

 

Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - веган - Lentils muffins with walnuts and pumpkin or potato topping - vegan and gluten free

 

Пудинг от пангасиус с мак, печена тиква с риган и шафранов сос- Коледен календар - Ден 6-и

 

Веган трюфели с тиква, тахан и орехи-само 3 съставки...Коледен календар - ден 1-ви.

 

Крем супа от тиква, джинджифил и кокосова сметана-веган- Cream of Pumpkin cream soup with ginger and coconut cream, vegan

 

Halloween -2 Печена тиква с пушена наденица и Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква-Halloween -2 Roasted pumpkin with smoked sausage and aromatic pumpkin roll stuffed with cream cheese and cream of pumpkin

 

Halloween -1 Супа "Черната вдовица" и пикантен черен ориз с червен боб и тиква-Halloween -1 Soup "Black Widow" and spicy black rice with red beans and pumpkin

Приготвям много неща с тиква. Някои съм споделила, други все още не. Очаквайте ги...

 




Идеални за лека закуска преди или след разходка, за похапване преди основно хранене, за закуска на децата в училище. Аз си взех на работа. Насладете се и вие.

Коментари

  1. Чудесна рецепта и презентация.Не преставам да се удивлявам на прекрасните ти снимки и здравословни рецепти, Бети!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Опитах да уловя настроението в отиващата си есен и осезаемата вече зима.

      Изтриване
  2. Una mezcla de sabores muy original, habrá que probarlo. Besitos canarios Bety.

    ОтговорИзтриване
  3. Комбинацията за мен е изненадваща,но пък много ме заинтригува....Снимките са много,много красиви,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз мислех, че много хора обичат тиквата със сирене. Подобно на динята и пъпеша.
      Благодаря ти, Миленка!

      Изтриване
  4. Чудни кексчета и снимки, Бети! :) Много обичам тиква и я слагам къде ли не и аз. Днес е в крем супа с още куп зеленчуци и шепа печени кестени. Даваш ми идея за следващия път :)
    Усмихната седмица от мен, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики и аз много обичам да експериментирам.:) Звучи вкусно твоята супичка.
      Ще се радвам да ти харесат моите мъфинчета!
      Усмивки и на теб!

      Изтриване
  5. Красота! Една такава топла златна есен си нарисувала, Бети! Интересна комбинация на продукти, но аз съм любител на различните вкусове, така, че още от сега я харесвам тази рецепта:))). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада на прочит Кате, и още повече ако ти хареса, ако опиташ!
      Поздрав!

      Изтриване
  6. Интересна, предизвикателна комбинация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Харесват ми толкова много, Бети! Уханни, уханни, направо магически. Бих си придърпала едничко, ако позволиш. :)
    Прегръдки и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си и повече Гери!
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  8. Pumpkin - the queen of autumn looks so... sunny on your pictures. Good idea to mix its taste with goat cheese.

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина биха били прекрасна и ароматна закуска,Бети,харесват ми мъфинките ти!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Радвам се, че ти допадат!

      Изтриване
  10. Тя, твоята фурна ми е любима- прави чудеса;) И това сега е поредното потвърждение. Има тиква, козе сирене и лимец, запрятам ръкави;) Поздрав, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, надявам се да са ти харесали!
      Благодаря ти, мила Марта!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни