сряда, 10 август 2011 г.

Пиле с джанки и градински чай


От другата си баба знам да приготвям пиле с дюли и пиле със сушени сини сливи.Реших да пробвам с пресни сливи и добавих някои подправки,които направиха ястието много вкусно,според тези, които го хапнаха.

Продукти:

* 1 пиле или бутчета
* 50-60 гр.масло
* 1 супена лъжица течен мед
* 1/3 чаена лъжичка канела
* 1 чаена лъжичка черен пипер
* 1/2 чаена лъжичка чили-пропуснете,ако не обичате люто
* 1 супена лъжица пресен настърган джинджифил
* 1/2 чаена лъжичка риган
* 1/3 чаена лъжичка смлян анасон или 2-3 звездички звездовиден
* сол на вкус
* 1 връзка зелен лук с по-едра бяла част
* 2-3 шепи сливи- за предпочитане е да не са много кисели, а по-сладки,аз използвах с леко накиселяващи-недоузрели сладки сливи.
* 3-4 щипки градински чай-сух

Загрявате фурната на 180 градуса.Отрязвате бялата част на лука на 4 парчета,а зелените пера поставяте на дъното на тавата.Всички продукти, без сливите и градинския чай ,разбърквате и намазвате добре пилето отвън и отвътре.Ако нямате смлян анасон,поставете звездичките в тавата.Поставяте намазаното пиле или бутчета върху лучените пера,наоколо разполагате бялата част на лука.Ако прецените сложете и 1/2 чаша вода.Пече се на най- ниската позиция във фурната.От време на време поливайте със соса,който се е получил при печенето.Ако е необходимо покрийте с хартия за да не се препече отгоре повече отколкото трябва,преди да е готово.Сливите се слагат за 5-6 минути преди да се извади от фурната.След като извадите поръсвате с натрошен сух градински чай.
Това, с което намазах пилето  е видоизменената марината за пилешки пържоли,с малко по-различни подправки.Всеки може да импровизира,аз тези подправки намерих за подходящи за сладко-киселият вкус на сливите.Ще се радвам,ако ви допадне така,както на моето семейство.Всъщност аз не ям месо и децата и съпругът ми, както и гостите, за които приготвям ястия с месо са моето жури.Те се учудват как без да опитвам успявам да приготвям и месните ястия толкова вкусно,колкото останалите неща,които готвя.Предполагам че е въпрос на представи за подправките и обработването на месата.

Подходящо е да се поднесе с охладено ароматно бяло вино например Гевюрцтраминер, Траминер, Мускат.

2 коментара:

  1. Бети, много интересна рецепта!Много вкусно изглежда това пиле:).
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Аелис,много бързо бе унищожено у дома.Надявам се и на теб да ти хареса,ако решиш да го приготвиш.

    ОтговорИзтриване