сряда, 10 август 2011 г.

Супа от сьомга и кокосова сметана




Необходими продукти:


* рагу и глави от сьомга от 2 риби                                           
* лук - 1 глава
* моркови - 1 бр.
* масло - 2 с.л.
* олио-2 супени лъжици
*  кокосова сметана  - 200 мл.
* сметана - готварска течна 150 мл.
* копър
* морска сол
* сок от 1/2 лимон
* 2 картофа
* няколко зърна черен пипер
* 1/2 чаена  лъжичка смлени или стрити семена от копър

Приготвяне:

Главите  и рагуто от рибата  се измиват и се слагат да се варят във вода, колкото да ги покрие. След около 5-6 минути от завирането се изваждат от бульона с решетъчна лъжица.Оставят се да изстинат и се обезкостяват.
През това време лукът и мороковът се нарязват на ситно и се задушават в маслото,смесено с олиото.
 Към врящия бульон се прибавят задушените зеленчуци,нарязаните на малки кубчета картофи,черният пипер и  се оставят да се сварят до готовност. Когато са готови, връщаме месото от сьомгата и прибавяме кокосовото мляко.Подправя се със сол на вкус. Ври около 5 минути, след което се добавя сметаната.Разбърква се  и се сваля от огъня.Подправя се с пресния копър,лимоновия сок и смляното копърово семе.
Ако желаете да е по плътна супата може да застроите с 1 жълтък и 2-3 чаени лъжички нишесте,разтворено в малко мляко.В случай,че застройвате,направете го преди да добавите копъра и  подправките и оставете да поври на слаб огън, като разбърквате.

Като база използвах тази рецепта, вместо прясно мляко използвах кокосова сметана,получи се супа с много фин кокосов аромат,който идеално допълваше нежния вкус на сьомгата.Добавих и картофи.Интересно допълнение е копъровото семе.Опитайте.

2 коментара:

  1. Бети, страхотна комбинация. Можеш ли да ми кажеш от къде купуваш или поръчваш кокосовата сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, радвам се, че ти допада. Сметаната купувам от Кауфланд.Млякото, което е в кафевите кутии също е доста гъсто и подходящо.

      Изтриване