събота, 22 декември 2012 г.

Фъстъчен крем-пай в чаша - Коледен календар ден -22 -и

Чудех се какво заглавие да сложа на този десерт. Кулинарията е стигнала до етап, в който се заимстват елементи от различни национални кухни, има вече сладко суши, сладки супи, вегетариански  хайвер-благодарение на молекулярната кухня... Вкусове, аромати, аранжиране на известни десерти, дават имена на други, приготвени с различни продукти, но напомнящи оригиналния десерт или ястие; десерти, които традиционно се приготвят в тави, с печене или без, се поднасят в чаши.... Това е и забавно, ако има идея. А заглавието е важно, защото е първото нещо, което предизвиква интереса, някакви асоциаци и дава  представа за приготвеното ястие или десерт. За десерта, който направих реших, че това име най-точно показва какъв е. Има хрупкава основа от бисквити (спестих маслото) на дъното. Крема е от крема сирене-типичен за чийзкейка, и по тази причина се чудех- Фъстъчен чийзкейк ли да бъде или Фъстъчен крем пай.Един от задължителните елементи на чийзкейка, независимо дали е с термична обработка или не, е да има някаква заливка отгоре- слой желирани плодове или богат топинг- карамелен , шоколадов или с плодове. А това, което направих аз, е с разбита сметана и поръсени шоколадови стружки-идеално допълваща фъстъчения вкус.

Когато се връщам от работа, а децата от училище, сме адски гладни, имаме нужда от бързо зареждане...-аз за да имам сили да приготвя вечерята, а те, защото са супер изтощени от умствена дейност...:) Често изхрупваме по някой зеленчук, но най-често сушени плодове или бисквитка намазана с нещо. Тъй като винаги има фъстъчено масло, крема сирене, бисквити и шоколад, похапваме по една на бързо. Този същия вкус е и в тази чаша...:)


 Продукти:

    * 200 г фъстъчено масло
    * 100 г крема сирене
    * 60-80 г пудра захар
    * 200 мл млечна сметана
    * около 20 какаови бисквити

    * настърган шоколад, фъстъци за декор

Начин на приготвяне:

    1.В голяма купа, сложете крема сиренето и разбийте. Добавете на части фъстъченото масло, като разбивате след всяко добавяне. Целта е да се получи много гладка смес.Добавете пудрата захар и отново разбийте.
    2.Разбийте сметаната на твърди върхове.Отделете 1/3 от количеството за украсяване отгоре, а останалата внимателно добавете към фъстъчената смес.

    3.Натрошете бисквитите в пликче с помоща на дъното на стъклена бутилка или чукче за пържоли или блендирайте.
   4. Разпределете бисквитените трохи в чашите и изсипете фъстъчената смес.Шприцовайте сметана и посипете с шоколадовите стърготини и евентуално с фъстъци.
    5.Поставете десерта в хладилника до момента на поднасянето. 



Няма и 15 минути и сте готови! Може да намалите количеството захар или да замените с подходящ за вас подсладител.На мен 60-те грама са ми добре-фъстъченото масло не е сладко, крема сиренето също.Хапвам десерта с чиста съвест . Може да поставите в подходяща чаша, която има капаче и да вземете в офиса.



12 коментара:

  1. Много ми допада предложението, Бети! Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти! Хубави, светли празници на теб и семейството ти!

      Изтриване
  2. Този десерт със сигурност ще го изпробвам, изглежда много примамлив. Следях през цялата година блога, Ви Бети и ще продължавам да го правя и през следващата с голям интерес. Пожелавам Ви Весели празници, успешна 2013 година и здраве, за да творите още по-големи красоти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост, благодаря за сърдечните думи!Много се радвам, наистина много се радвам,че нещата, които правя са Ви харесали...И, че споделихте това!
      Весели празници, здраве и много късмет в начинанията!

      Изтриване
  3. Фъстъченото масло не е с вкус, който харесвам. Май това ще е единственото предложение от твоите вълшебства, което ще пропусна;) За другите все ще намеря време, макар и в друг сезон;)
    Весели празници, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря ти, че не пропусна да погледнеш и ми оставиш милите си думи!
      Весели празници!

      Изтриване
  4. Много ти е готин крем пая, дори и за чийзкейк в чаши може да мине :-) Аз обожавам фъстъчено масло :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БЛагодаря Дени! И аз много го обичам, а с крема сиренето количествата, които унищожавам май са по-големи...:)

      Изтриване
  5. Прекрасно кремче! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници и на теб Траянче!

      Изтриване
  6. За първи път попадам на блога и просто се чудя от коя рецепта да почна, всичко изглежда толкова вкусно. В крайна сметка май ще почна с този крем - изглежда много примамливо. Поздравления на блога и за изкушаващите снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zhana, радвам се много, че нещата, които съм направила са ти допаднали!
      Всичко е много вкусно :)-не бих го публикувала в противен случай...
      А това кремче ни е едно от любимите.
      Ще се радвам да ти хареса!

      Изтриване