Шоколадова торта с круши и лавандула


Тази торта ме впечатли с продуктите, от които е направена.Веднага си представих вкуса и аромата и нямах търпение да я направя. Едни от любимите ми аромати-круша,печени лешници и мечтателна лавандула.Много често използвам лавандулата като аромат в бонбони и кремове.Понася ме на лилавия си аромат и ми действа разтоварващо и мечтателно.
Приготвянето на тортата изисква повече време,но никак не е трудна.Уверявам ви,че времето,което ще отделите си струва. Резултатът е един зашеметяващ вкус  и аромат, които правят незабравим момента не само  на яденето на тортата, но и на самото и приготвяне.

Необходими продукти :

за шоколадовия блат:

* 3 големи яйца
* 6 с. л. пудра захар
* 100 гр / 8 с. л. брашно
* 2 с. л. какао
* щипка сол

за лешниковия блат:

* 6 големи яйца
* 120 гр / 12 с. л. пудра захар
* 120 гр / 10 с. л. брашно
* 100 гр фино смлени лешници
* щипка сол

за крема:

* 700 мл течна млечна сметана
* 2 стръка лавандула за сметаната
* 300 г бял шоколад
* 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. есенция ванилия
* 1 зряла круша, нарязана на малки парченца
* 1 цяла круша
* 1 ч. л. лимонов сок
* 2 стръка лавандула за крушите
* 1 ч. л. захар
* 1 ч. ч. вода

за гарниране:

* 50 гр черен шоколад
* 200 гр лешници
* 1 стрък лавандула

Начин на приготвяне:

1.Шоколадовият блат се приготвя, като яйцата се разбиват с миксер за 3 мин. на високи обороти заедно със захарта. Прибавят се брашното, пресято с какаото и солта. Изпича се блат в кръгла форма с диаметър 24 см върху хартия за печене. Пече се около 10 мин. на 190°С.
2.Лешниковият блат се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта за 3 мин. Прибавят се пресятото със солта брашно и смлените лешници. Пече се върху хартия за печене в плитката тавичка на фурната (23х32 см) за 10 мин. на 190°С.
Изпеченият лешников блат се нарязва на ленти с ширина 5 см.
3.Цялата круша се срязва на четири и всяка четвъртина се нарязва на тънки ивици, като не се стига до края.
4.Слагат се да заврат водата, захарта, лимоновият сок и лавандулата. Щом поврат 5 мин., се добавя крушата, нарязана на малки парченца, и срязаните четвъртини. Оставят се 3 мин. да къкрят и котлонът се изключва. Оставят се да изстинат в сиропа и се отцеждат внимателно.
5.Сметаната се слага да заври с 2 стръка лавандула. Добавя се нарязаният шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Сипват се семенцата от ванилията и се разбърква добре. Оставя се да изстине и се слага да се стегне в хладилника за 3-4 часа.
Охладеният и сгъстен крем се разбива с миксер, разделя се на две части и половината се разбърква с малките парченца круша.
6.Шоколадовият блат се намазва леко с четка с прецедения сироп от крушите и се покрива с 2 с.л. от крема. Всяка от нарязаните ленти от лешниковия блат се сиропира леко, намазва се с крем и се навива спиралообразно, докато се покрие диаметърът на шоколадовия блат. Отгоре и отстрани се намазва с крема, в който не са прибавени круши.
7.Тортата се украсява отстрани с едро нарязани лешници, а отгоре се гарнира с четвъртините круша, разтопен натурален шоколад, лавандула и лешници.

 Направила съм тортата с точно тези продукти,като съм следвала указанията в списанието.И декорирането на тортата  беше съвършено и също не съм променила.
източник стъпка по стъпка списание Меню

Коментари

  1. Бети, и аз съм безумно впечатлена от комбинацията на вкусове и аромати, както и от перфектната визия на тортата ти!! Поздравления - фантастично изпълнение и представяне!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименавгуст 25, 2014

    Здравейте ! И аз се впечатлих от уникалността на продуктите.Нещо по различно ,сега е сезона на крушите.Имам само един въпрос -стрък лавандула с цветовете или без ? Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С цветовете. Тортата е много вкусна и запомняща се! Радвам се, че си решила да приготвиш, Валя!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни