Торта с шоколадов крем


Тази торта бе правена изключително в малките часове на ноща.Няма съмнение,че това е най-спокойното време,когато можеш да се съсредоточиш и вглъбиш в това, което правиш.Тортата бе почти готова и много ми се искаше да сложа картичка или да напиша пожелание,но нямаше място от  цветчета и тогава в 02.30 часа ми хрумна идеята, че мога да направя картичка от моделирашата маса, виждала съм някъде, но никъде не съм виждала с печат и пощенска марка.Датата  на клеймото е рожденният ден ,клеймото е" Вкусно с Бети",марката е с детелинка и неизменната за рожденниците калинка.Опитах "хартията" на картичката да прилича на ръчно правена и посипах малко цветни парченца от другите цветове моделираща маса.



Продукти:

за шоколадовия блат:                       

* 3 големи яйца
* 6 с. л. пудра захар
* 100 гр / 8 с. л. брашно
* 2 с. л. какао
* щипка сол



за бадемовия блат:

* 6 големи яйца
* 120 гр / 12 с. л. пудра захар
* 120 гр / 10 с. л. брашно
* 100 гр бадемово брашно
* щипка сол
* 1 ампула ванилия д-р Йоткер


1.Шоколадовият блат се приготвя, като яйцата се разбиват с миксер за 5-6 мин. на високи обороти заедно със захарта. Прибавят се брашното, пресято с какаото и солта. Изпича се блат в кръгла форма с диаметър 15 см върху хартия за печене. Пече се около 10 мин. на 190°С.Изважда се и се оставя на решетка да се охлади.Разрязва се хоризонтално на 2 половини.Едната половина е основата , а другата е за покриване на тортата.

2.Бадемовият блат се приготвя, като жълтъците се разбиват с 2 с.л. от захарта за 3-5 мин.Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Прибавят се пресятото със солта брашно и смлените бадеми. Пече се върху хартия за печене в плитката тавичка на фурната (40х30 см) за 10 мин. на 190°С.Ако на места се повдигне повече отколкото трябва,бучнете с клечица за зъби. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха, леко се завива с помощта на кърпата и се оставя така докато се охлади.



Продукти за крема пълнеж:

* 250 мл течна (30% масленост) сметана
* 500 гр маскарпоне
* 450 гр черен шоколад
* 2-3 с. л пудра захар

Приготвяне:

1. В подходяща тенджерка завирате сметаната и добавяте нарязания шоколад и сваляте от огъня.Разбърквате докато стане гладка смес.Оставате да се охлади-до стайна температура-няколко часа.Ако решите да скъсите периода и сложите във фризера,непременно разбърквайте.Когато се стегне напълно сместа -могат да се правят бонбони,но не и да се разбива.

2.След като шоколадовия крем е готов в   купа разбивате маскарпонето със захарта.Шоколадовия крем се  прибавя на няколко пъти с разбиване докато се получи хомогенна смес.Ако ви се струва твърде течна-оставете в хладилника за около 30 минути.

3.Върху подходящ поднос се поставя долния шоколадов блат. Бадемовия блат се развива от кърпата и се разрязва на ивици с еднаква ширина ( колкото искате да е висока тортата).Тук е момента,ако обичате по-сочни торти да напръскате с пулвелизатор с хладно мляко.(Не прекалявайте за да не се наруши формата на тортата.А и самите блатове се от достатъчно влажно тесто.Ако използвате някакви свежи плодове в крема, не е необходимо изобщо допълнително овлажняване.)Блатовете се  намазват  с крема и завиват спираловидно. Получената торта се завива отстрани плътно със свежо фолио,затягя се плътно с регулиращ се ринг  и се оставя през нощта в хладилника да стегне.

4.Изваждаме тортата и ако е необходимо изравняваме отгоре с остър нож.Премахваме фолиото и намазваме с масления крем по-долу.


Продукти за масления крем :


* 150 гр  масло (82% масленост от сметана) на стайна температура
* 1 ванилия
* 2 ч.ч пресята пудра захар
* 2 с. л прясно мляко

Маслото се разбива. Прибавя се ванилията и постепенно захарта. Разбива се с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа се прибавя прясното мляко и отново разбива докато стане пухкава и гладка смес. Покрива се с навлажнена кърпа, ако не се ползва веднага. Тортата се намазва равномерно и оставя за известно време в хладилника.

5.Докато масленото покритие  стяга, се подготвя фондана за покритие - омесва се добре, за да стане еластичен, с мачкане се прибавя и избраната по цвят боя, след което захарното тесто се разточва върху плот наръсен фино с пресята пудра захар или нишесте, или между идеално опънати върху плота, два листа свежо фолио или отдолу хартия, отгоре свежо фолио.В случая,аз използвах релефно силиконово килимче и тъй като тортата ми беше много висока реших да направя борда  и след това кръг за отгоре.Отрязох кръга с около 5 мм по-широк и след това фиксирах краищата със специални щипки.След като сложих борда на тортата и кръга отгоре загладих добре и тогава оформих с щипките.Ако сте разточили върху пудра захар или нишесте трябва старателно да изчеткате остатъците със суха четка. Украсявате с подготвените декоративни елементи, които залепяте с помоща на фина четка,леко навлажнена с вода.Докато правите фигурките премесвайте различните цветове моделираща маса през 10-15 минути за да не хванат коричка или дръжте плътно затворени в свежо фолио.


 Щастливата картичка


Марката и клеймото


Коментари

  1. Бети, прекрасно декорирана торта!! Убедена съм, че и на вкус е супер :)! Всеки от детайлите е пипнат невероятно - страхотна композиция :) и си признавам, че най-ме спечели клеймото :)) много идейно!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ме радва коментара ти Мина!И на мен всъщност най-много ми харесва клеймото!Невероятно е какви неща му хрумват на човек в малките часове на ноща.Не съм правила много торти,но съм доволна от това,което се получи с наличните материали,а за вкуса-споделиха,че е била вкусна.За съжаление нямам снимка на разрез.

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,не разбрах от публикацията кой е щастливият рожденник и получател на тази невероятна торта,но му предай моите най-топли пожелания за здраве,късмет и щастие!Труда ти е увенчан с успех,нищо че е по нощите,защото тортата е декорирана фантастично!Възхищавам се на всички,които умеят да правят такива красоти!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети...онемях!
    Тортата е божествена,направо божествена,уникална,неповторима!
    Възхищавам ти се,искрено,неподправено!
    Цял ден ще поглеждам тортата,такова настроение внесе в моя ден!
    Имаш златни ръце,а явно и златно сърце,защото а това се иска освен умение,любов и позитивизъм!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви много,много, момичета.Не можете да си представите какво значат за мен вашите думи.Вие сте страхотни кулинарки и сте правили и видели какво ли не и думите ви ме карат да се чувствам невероятно щастлива!
    Струва си всеки час безсъние,когато направиш нещо, с което да зарадваш някого,макар и непознат.А когато и други хора,на чието мнение държиш и тези хора са майстори е такова възторжено като вашето....Направихте деня ми много хубав!
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красива торта. Харесва ми контраста между цветяна и шоколадовата заливка, както и идеята за сладка картичка! Струвало си е определено нощното кулинарстване:) Поздрави, Бети, и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти за думите, Гуинет!Всъщност покритието не от шоколад,а е моделираща маса.

    ОтговорИзтриване
  8. Здрасти, Бети, много ми хареса бадемовия блат и искам да те питам дали мога да заместя бадемите с орехи и да стане орехов блат! Трябва ли да променям нещо друго в пропорциите на продуктите. Ако имаш изпитна рецепта за орехов блат, може ли да ме насочиш къде да погледна! Благодаря!
    Поздрави Ани

    ОтговорИзтриване
  9. Ани-д, радвам се,че ти е харесал този блат. Може би няма да е проблем да замениш бадемите с орехи, но за бадемовото брашно, ще трябва да смелиш много фино.Бих ти препоръчала един друг блат с орехи, получава се много влажен,сочен и с орехов вкус блат.Виж Орехова торта с ябълков мус.http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/11/blog-post_11.html.
    Има и снимка на разрез.

    ОтговорИзтриване
  10. МНОГО БЛАГОДАРЯ, ТОЧНО ТАКОВА НЕЩО МИ ТРЯБВАШЕ!

    ОтговорИзтриване
  11. Кое Ани, ореховата ли ти хареса или тази шоколадовата?Да споделиш после..:-))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни