Червени кадифени елхички Red Velvet Tree-Коледен календар - Ден 3-и



В унисон с първия сняг, който валя някъде на запад и очакваме тук - в по-източните части на България.А и каква Коледа ще е без сняг?...Не, че обичам много студа, снега, и съпътстващите го ...да ги наречем неудобства, свързани с привдижването от точка А до точка В.... За мен идеалният вариант е дълга дълга  мека и ароматна есен  до към 10 декември, после пухкав  бял сняг, красива и снежна Коледа и Нова година и след 10 януари да цъфнат кокичетата и да запеят птичките....Е, ясно е че такъв вариант няма, поне на нашата географска ширина и за това приемам това, с което разполагам и гледам да направя така, че да му се радвам...

Една лесна идея, която ще направи поднасянето на тази вкусна торта още по-атрактивно.Една от любимите торти в моето семейство е тортата Червено кадифе. Цветовете са толкова празнични, а когато видях прекрасните съдове в Икеа на снежинки, веднага си представих този десерт.




Продукти:

Блат

  1 3/4 чаши (175 грама) пресято брашно

  щипка сол

 1 ч.л холандско или чисто какао на прах**


 100 мл олио

 1 3/4 чаши (175 грама захар-пудра.Може да се използва и кристална захар-1 ч.ч.

 1 яйце

 1 ампули ванилия на д-р Йоткер

170 мл прясно пълномаслено мляко

 1 супена лъжици течна червена хранителна боя, аз използвам течната на Wilton

1/2 чаена лъжичка бял  оцет

 1/2 чаена лъжичка  сода


 Крем за пълнеж
:

 400 грама крема сирене, стайна температура.


 80 грама  масло на стайна температура

 1 амппула ванилия на д-р Йоткер


 1 ампула лимон на д-р Йоткер 
 
 80 грама пресята пудра захар

50 мл студена тежка,сладкарска, млечна за разбиване сметана (30% масленост)



** Ако искате по-тъмен цвят, може да сложите повече какао, като в тази торта.
Може да си направите зелен блат, като в тази торта.Виждала съм и торта Синьо кадифе. Решавате какъв цвят ше ви носи настроение и със съответната боя  оцветявате блата.



Приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до 170 С градуса. Застелете с хартия за печене тавата на фурната с размери 30/40 см . Смесете брашното, какаото, солта, содата и захарта с разбъркване в купа. В  купичка смесете млякото с оцета и оставете за около 10 минути.
   
2. Разбийте яйцето, Добавете боята, олиото и млякото, а също и ванилията.. На по-ниска скорост започнете да добавяте  сухата смес. Сместа е сравнително рядка, но такава трябва да бъде.
   
3. Изсипете тестото в тавичката и загладете. Пече се около 15-20 минути като се наблюдава да не се издуе някъде. В този случай прободете с клечка за зъби. 
Извадете от тавичката и охладете, заедно с хартията.

  4. За приготвянето на крема разбийте крема сиренето и добавете маслото. Разбийте отново  и добавете ароматите и захарта и отново разбийте. Добавете сметана и разбийте до пухкав крем. Ако не използвате веднага, покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника. 


5. За сглобяването и оформането на пастичките отрежете охладения блат по дължина на 3 еднакво широки ленти. Намажете с крем първата изравнете и поставете отгоре втората лента. Отново намажете и поставете третата лента. Покрийте със свежо фолио и оставете за няколко часа, най-добре една нощ.

6. Направете от фондан снежинките и оставете да изсъхнат на стайна температура.



7. На другия ден, отрежете с остър нож сравинтелно равностранни или равнобедрени триъгълници.Ако преди това се налага да изравните или изрежете краищата го направете. Разположете снежинките по така получената елхичка и поднесете.

Имайте предвид, че ако забодете елхичка в крема, след известно време фондана ще се овлажни и фигурката ще се счупи.Тъй като блатовете са влажни, снежинките ще се закрепят много лесно, затова  украсата може да се сложи точно преди поднасяне.





Това е само една идея, на вас може да ви хрумнат други, които ще се радвам да видя.



Коментари

  1. Ако използвам чаша от 200 мл например брашното и захарта не са ли с различно тегло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, определено.Благодаря ти, че обърна внимание. Не съм уточнила, че захарта е пудра.Предпочитам да тегля .А в случай, че се използва кристална захар чашата е 1.Но с чашите, количествата не са точни, защото 1 чаена лъжица не променя чувствително количеството от 3/4 чаша например, но в грамове това се отразява....В тази рецепта може да се използва една от вдата вида захар , като количеството е 175 грама.

      Изтриване
  2. Бети, как става така, че при теб всичко е толкова красиво? Много ми харесват пастичките и тази рецепта, мисля, е във възможностите ми :) Благодаря ти за идеята - страхотна е! Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Снежи, рецептата е супер лесна!Оформянето също, а за украсата съм сигурна, че ще измислиш нещо много хубаво.
    Благодаря ти за комплимента!
    Хубаво настроение и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Така тонизиращо ми действа твоят коледен календар, Бети! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  5. Много ефектно си ги оформила,Бети,чудесна идея,а композициите за снимките са радост за окото,комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти!
      Ценя комплимент, направен от естет като теб!

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Изглеждат страхотни, носещи настроение и вкусни!
    Искам да питам крема-сиренето, какво може да се ползва? Нашето българско може ли, като най-евтино?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ти за думите...
      Не съм пробвала, но ако се наложи бих го смесила с маскарпоне.

      Изтриване
    2. Не разбрах маскарпоне ли използва, или дргуо)) Искаше ми се да избегна маскарпонето, заради цената, но ако не намеря друг подходящ заместител ще ползвам него.

      Изтриване
  8. Ако по някаква причина не мога да си взема това крема сирене, което ползвам, бих купила от българското и смесила с маскарпоне.Може би е вкусно, просто никога не съм правила тази торта с него.Не вярвам ако я приготвиш да не се хапне.Имай предвид, че вкуса на тортата е най-добър на следващия ден.Блатовете равонмерно поемат от влагата на крема и наистина няма нищо общо с вкуса , веднага след сглобяването.

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиво и идейно!Поздравления,Бети!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни