петък, 14 декември 2012 г.

Ментови снежинки и елхички - Коледен календар -Ден 14-ти


Тези бисквитки, са по-различни от всички, които съм ви показвала досега.Различни са с аромата и вкуса си. Мисля, че са много подходящи за коледните празници.Бисквитената част на тези малки бижута  е с топъл канелен аромат, подсилен с пресен джинджифил и малко черен пипер....представяте ли си вкуса и аромата? А глазурата е контрастна -свежа, разхлаждаща, ментова.
Някои от вас сигурно започват да се чудят, дали не съм получила топлинен удар от непрекъснатото печене...:)
Ами не съм. Тези бисквитки се появиха в съзнанието ми , вероятно напълно закономерно, защото :
Обичам всякакви аромати и съчетания. Представям си ги още преди да ги комбинирам.Обичам да изпробвам.
Един от любимите ми аромати е ментовия. Невероятно свеж, направо повдига духа...И съм сигурна, че много хора го харесват. Толкова ментови неща се произвеждат ...Ментата освежава  всичко, с което се съчетае, дава му приятна хладина.Едно от вдъхновенията ми е Kendal Mint Cake.


 За първи път го опитах преди години, на поход във Витоша и бях очарована- твърдо, бяло блокче, със страхотен ментов вкус, след отхапване, започва да се топи в устата ти и с дълъг свеж ментов послевкус.Kendal Mint Cake е направен от захар, глюкоза, вода и ментово масло. Точната рецепта, разбира се се пази в тайна.Тези блокчета са използвани при експедиции по целия свят като източник на енергия. На опаковката на всяко блокче са написани думите на
  Едмънд Хилъри и неговият екип, с който са покорили Еверст през 1953 година, че единстения недостатък е, че нямали достатъчно количество...:)
  Kendal Mint Cake също е стандартна част от пакета за 24 часовата  дажба, който се дава на всеки войник на ирландските въоръжени сили.

Тъй като съм изключително доволна от медените бисквити, които правя, направих същата рецепта, но сложих като подправки само канела и джинджифил.


За украсяване на бисквитите използвах фондан, който замесих с ментово масло.Покрих бисквитките и допълнително декорирах с брокат за хранителни цели. Бисквитите могат да се използват и за украса на елха или клонки.


А може и да подарите на някого.


Ако опитате моето предложение, пишете ми как ви е харесало.


                                             Хубави  дни! 
















30 коментара:

  1. Прекрасни са ! И аз обичам аромата на мента !
    Лека нощ ,Бети !

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова са красиви, че само бих си ги гледала като украса!
    Бети, невероятна си!
    Сърдечни поздравления за красотите, които създаваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,благодаря ти!
      Една година си бях украсила елхата само с меденки, приятно е, а и ухаят...:)

      Изтриване
  3. Бети, и аз съм любител на мента!
    Но не съм виждала от тази вкусотия!
    Снежинките ти са чудесни!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина е много вкусно, но в България няма за съжаление...
      Благодаря ти хубавите думи и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Ароматна и вкусна без съмнение декорация!Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти!
      Хубав и ароматен ден!

      Изтриване
  5. Ах, че са красиви, Бети! Златистото страшно им отива, такова празнично настроение създава! Особено елхичките... красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, благодаря ти!Обичам всички цветове, но май поредна Коледа вече, елхата ми отново ще е в бяло, сребристо и златисто...

      Изтриване
  6. Бети, обожавам всички аромати, които си избрала за тези прелестни бисквитки! И ти се възхищавам на фантазията! Толкова са красиви! На изречението за топлинния удар се посмях истински и се замислих, че ако бях бърза и сръчна колкото теб топлинен не знам, но нервен срив щях да преживея :))) Уникална си с всичките ти хрумки! Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, сега пък ти ме разсмя!
      Ами какво да се прави, или слагам нещо във фурната или вадя, през това време и нещо друго се случва....но е толкова приятно! Няма нервни сривове, по-скоро невероятни емоции, и съжелявам, че денонощието не е по-дълго и нуждата от сън-пълна загуба на време, мен ако опиташ,.... понякога надделява.Толкова бързо минават дните...
      Благодаря ти и сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  7. Бети, прелестни са! Толкова красиви и блестящи! Много празнични и ароматни и нежни и красиви и още и още, не мога да спра... Изненадваща си всеки път, когато влезна тук ми пълниш душата! Комплименти за таланта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, благодаря ти за топлото отношение и за коментара ти!

      Изтриване
  8. Прекрасни са! Иска ми се да се пробвам, ама съм убедена, че ще е провал...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да е провал! Направи си малка доза - няма нищо сложно, а и духът на КОледа ще бъде с теб...:)

      Изтриване
  9. Прекрасни са! Бети, при теб вкусното, красивото и ароматното винаги е в изобилие! Хубав уикенд и весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за щедрите комплименти!

      Изтриване
  10. Прекрасни са, Бети! Обожавам ментовия вкус! И аз още чакам коледния дух, но не би...:( Но, ако ме затресе, непременно ще ги направя! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гуинет, радам се, че те виждам!
      Чакам да те "затресе", и да ти дойда на гости....
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. И аз много обичам аромата на мента. Сигурно ще е много интересна комбинацията с канела, джинджифил и черен пипер.
    Много са красиви, Бети!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох че красиви и ефирни са Бети:) и с аромат на мента! Ще се пробвам но такава декорация , едва ли ще имат моите:)
    Не зная от къде да си набавя златния прашец?
    Прекрасни!Отново поздравления и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Много нежнии и красиви са станали, Бети! И пак въпрос, тъй като чакам всеки момент брокат - с ядливо лепило ли минаваш преди да го поръсиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!
      Да, с ядливо лепило, ако нямаш може и с роял айсинг.

      Изтриване
  14. Приказни са, Бети -
    чудесна идея за вкус, празнично изпълнение и прекрасна презентация!
    И моите поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Ееее.... Бети, съвършена зимна приказка си сътворила! С интересен вкус и прекрасна визия!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни са, Бети - много нежни и красиви!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  17. Много са изискани, като повечето неща, които правиш! С какъв фондан ги покриваш?
    хубав ден
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ти!
      Фонданът, който харесвам и използвам е на Satin Ice. Омесип го с няколко капки ментово масло.

      Изтриване