сряда, 5 декември 2012 г.

Трюфели " Мини коледни пудинги - Коледен календар - Ден 5-и



Обичам Коледа, обичам да ме обгръщат  топлите ухания на канела, карамфил и портокал. Обичам, всички коледни специалитети, и не знам дали ще успея и тази година да направя всичко запланувано. Един от любимите ми от няколко години сладкиш е Коледния пудинг. Миналата година ви показах един. А сега ви представям едни малки варианти на този чуден сладкиш, които се приготвят значително по-бързо, но носят неговия аромат.



Продукти:

* 200 мл млечна сладкарска сметана с 30% масленост
* 200 гр. млечен шоколад, аз използвах на Нестле готварски
* 100 гр. черен шоколд, аз използвах на Нестле готварски
* 3 с.л. тъмен ароматен ром или 1 ампула ром на д-р Йоткер
* 4 с.л.  mincemeat-това е  смес от сушени плодове-няколко вида стафиди, ябълки, подправки,  корички и сок от портокал и лимон, бадемови ядки, палмово и слънчогледово олио, дестилиран алкохол.Използва се  за традиционните английски пайове - mincemeat pie.
* 30 гр.масло на малки парченца**
* какао, за овалване на трюфелите



** Слагам маслото, защото когато се яде бонбона, текстурата е някак по-мека и се получава усещане за топене в устата. Можете да пропуснете.

за декорация:

* 70-80 гр бял марципан.
* 50 гр.бял шоколад
*  червена и зелена боя или червен и зелен готов фондан по около 20 гр.

Ако не използвате готов фондан за направата на листенцата и плодчетата, оцветявата с боите равни количества от белия марципан. Оформяте от черения цвят топчета - по 3-4 за всеки бонбон и по 2 листенца от зеления фондан.



Приготвяне:

 1. Начупваме шоколада на малки кубчета и поставяме в  дълбока стъклена  купа.
 2.Загряваме сметаната до завиране и заливаме шоколада. Оставяме за около 5 минути и започваме да бъркаме с дървена лъжица или силиконова шпатула, докато шоколада се разтопи и се получи  гладка шоколадова смес.Добавяме маслото и продължаваме , докато се поеме от сместа.Добавяме алкохола или есенцията и покриваме със свежо фолио за няколко часа.
3. Когато сместа се повтвърди, добавяме 4-те лъжици mrncemeat и разбъркваме. Оставяме на студено до окончателното втвърдяване на ганаша.



4. Разточваме белия марципан и изрязваме с помоща на формичка- цвете, подложките за нашите мини коледни пудингчета.Оставяме да засъхнат.

 

5. Когато сместа е напълно втвърдена и може да се оформя на топче, сиппваме в дълбока купа какао. Гребваме от шоколадовата смес с помоща на лъжичка количество, колкото орех и оформяме с длани топче. Пускаме в купата с какаото и с леко движение, все едно искаме да подхвърлим топчето овалваме всеки бонбон. Изваждаме, като леко поиступваме и нареждаме в чиния. След като сме направили всички бонбони, започваме да украсяваме.



6. Разтопяваме на водна баня или в MW белия шоколад и го сипваме в малка торбичка, на която изрязваме отвор в единия край 1-2 мм. Капваме в центъра на всяко цвете малко шоколад и поставяме трюфел. След като приключим с всички оформяме глазурата отгоре.Докато не се е втвърдил шоколада поставяме по 2 листенца и по 3-4 червени плодчета.Оставете за няколо часа докато напълно се втвърди белия шоколад.
 





Може да опаковате и да подарите на приятел.

Други лесни и ефектни бонбонки са :

Празнични бонбони от бадемов марципан

Бели трюфели

а тази Торта Трюфел е пълна с няколко вида различни бонбони трюфели, придружени с рецепта.

А ако искате да си направите истински Коледен Пудинг, може да погледнете в рецептата, която ще се отвори в линка.

Желая ви празнично настроение и подготовка.


16 коментара:

  1. Тук с пълна сила се вихри коледния дух! Кое от кое по-интересни предложения!
    Трюфелите са страхотни, с много ухания и настроение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са красиви и убедена съм, много вкусни!
    Моите ще ги харесат, изключая микса от сушени плодове.

    Усмихнат ден, Бети :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, ПРЕКРАСНИ са! Лесни ми звучат, а с перфектна празнична визия! Ще се възползвам от рецептата - благодаря ти! Поздрави и хубав Никулден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,благодаря ти!
      Лесни са, това е общо взето базисна рецепта, поне за мен за трюфели, а добавките могат да бъдат различни....декорацията също.

      Изтриване
  4. Страхотно шоколадово изкушение! Моля те, ако имаш възможност пусни една снимка на готварския шоколад на Нестле, защото явно не съм срещала такъв досега , а в нета нищо не открих! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря!
      Можеш да видиш тук:
      http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/03/blog-post_12.html
      но сега слагам и снимка на опаковката отвън.

      Изтриване
  5. Страхотна рецепта,страхотно хрумване!Страхотно изпълненеие !Поздравления !
    Ж.В.

    ОтговорИзтриване
  6. Велиолепни бонбони ! Красиви и много коледни !
    С поздрав ,Бети и хубав празник днес !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря!
      Хубав празник и на теб!

      Изтриване
  7. Много са красиви и тези,Бети!Весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, РОси!
      Хубав празник и на теб!

      Изтриване
  8. Бети страхотни са и като вкус и като изпълнение, много красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти, наистина са много вкуснички, и даже вече свършиха...Ще правя нови за подаръци...

      Изтриване
  9. О, много са ти симпатични трюфелите, Бети, толкова празнични!
    Аз планувах такива сладки да правя, че от лятото още съм си ги харесала и чаках с нетърпение момента, за да ги видя на масата сред елховите клонки :) Но пък, фондана и бадемовият марципан на нас не са ни никак вкусни, та не знам... на шоколада май ще понаблегна.
    Хубава, празнична вечер, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Ирма, благодаря ти!
    Можеш да стопиш бял шоколад и да го разстелиш , когато тсе повтвърди да отрежеш с формичка подложки от него.А за украсата, вероятно може да се замеси от смлени бисквитки и малко масло нещо като тесто и да се оцвети и да се оформят топчетата и листенцата, щом не обичате марципан. Аз го предпочитам пред фондана, но тук е в малки количества....
    Прегръдки и за теб!

    ОтговорИзтриване