Шоколадов безглутенов кекс с фъдж глазура - идея за използване на презрели банани

 

Честита нова година, приятели!

Събрахме опит и уроци от изминалите години и по-силни и с повече вяра влизаме в новата, през която ще осъществяваме мечти в здраве, подкрепяни от семейство и верни приятели. Времето е неуловимо и невъзвратимо и трябва да избираме да правим неща, които ни удовлетворяват. Ако нещата са значими и за други хора ще бъдем още по-щастливи!

Да водя този блог, да откривам чисти продукти, да експериментирам, да събирам диворастящи билки, растения, гъби, да споделям опита си с всички вас, които се отбивате тук и приготвяте за семействата си рецептите ми, ме правят щастлива и съм много благодарна за цялата ви обич и подкрепа!

Ако ме следите отдавна, знаете, че не обичам да хвърлям храна и оползотворявам възможно всичко, което влиза в кухнята ми. Последен вариант на хранителните остатъци остава компостирането. Днес обаче, няма да говоря за компостиране, а за използване на презрели банани, които никой не иска да яде, защото са твърде сладки. Точно такива обаче трябва да бъдат за редица вкусни неща, които съм приготвяла през годините. Ще видите линковете долу. Обогатявам този списък с тази прекрасна рецепта за  един много вкусен шоколадов кекс, с дъвчаща шоколадова глазура. Ще се влюбите, сигурна съм. Приготвен с презрели банани, които никой не обича да яде, но са идеални за замразяване и приготвяне на всякакъв nice cream - тип закуска или сладолед, придават мечтаната гъстота на популярните smoothie bowls. Ще припомня и една кампания на Bosch свързана със спасяването на храна от хвърляне. Надявам се тази кампания да стане все по-популярна в повече градове и сред повече магазини, ресторанти, пекарни и хора, както и мисленето zerowaste сред всички хора. 

Преди няколко публикации, когато ви показах идея за оползотворяване на изрезки от блатове за торти в този пост споделих за кампанията на BOSCH  -  "Бъди отговорен, спаси храна!" В тази кампания BOSCH,  използва съвременни методи за да бъде достъпна за повече хора и по-дълготрайна. Идеята е да се спаси от разхищение храна, напълно годна за консумация в края на работния ден. С мобилното приложение FoodObox може да се закупи на добра цена храна от ресторанти, пекарни и вериги супермаркети. 

Участието може да се обобщи в няколко стъпки:

 Сваляне на приложението FoodObox от Google Play или Apple App Store

Избиране на обект или категория

Запазване на кутия

Използване на промо код BOSCH zerowaste за допълнителна отстъпка

Получаване на кутията на място.

Съдържанието на кутията (или занесеният личен съд) е изненада.

Тази кампания е много близка до моите разбирания за отговорно използване на храната и възможно най-малко разхищение и готвене без или с малко отпадъци.  В много от публикациите, които съм правила споменавам как може да се използва нещо, което остава след приготвянето на основната рецепта. Вижте публикацията Какво да направим с изрезки от блатове на торта

Да мина към днешната рецепта, която е само с естествени нерафинирани подсладители. Кексът е влажен, сочен, със сусамов тахан и богат шоколадов вкус! Глазурата е възхитителна, дъвчаща с наситен вкус. Пекла съм този кекс няколко пъти и в голяма тавичка. Поднася се нарязан на квадратчета. В този случай е необходима повече глазура, тъй като покриваме по-голяма площ. Може да се украси с бананов чипс отгоре и/или натрошени какаови зърна. 


Кексът може да се приготви и с пълнозърнесто брашно от лимец или ръжено, ако не държите да е безглутенов. Длъжна съм да кажа, че е леко ронлив и ако очаквате стабилно парченце е по-добре да го изпечете в плоска тавичка за десерт на квадратчета. В този вариант ще имате във всяка хапка от страхотната глазура. 

Вижте видео рецептата тук: 





Необходими продукти:

за кекса

360 г добре узрели банани (2 или 3 според големината им)

1 с.л. ленено брашно + 3 с.л. вода

60 г кокосова захар 

60 г бадемово или соево/кокосово мляко 

80 г сусамов тахан

1 супена лъжица ябълков оцет 

1 ч. л. канела

160 г  брашно без глутен 

30 г какао

1 ч. л. сода за хляб

2 ч. л. бакпулвер


за глазурата

110 г меласа

15 г какао

70 г кокосово олио


за декорация

бананов чипс 

счукани какаови зърна


Начин на приготвяне: 

1. Смесете смляното ленено семе с 3 супени лъжици вода и оставете да престои 10 минути. Предварително загрейте фурната до 170 С.

2. Поставете бананите в голяма купа  и след това пасирайте добре с приспособлението за пюре или с обратното на вилица. Добавете млякото, сусама, кокосовата захар, лененото яйце, и ябълковия оцет. Разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Пресейте брашното, содата за хляб, бакпулвера, какаото и канелата. С помощта на шпатула или миксер разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Прехвърлете сместа в облицована форма за кекс или тавичка и оставете да престои 10 минути.

3. Поставете във фурната за 30 до 40 минути. Извадете го от фурната и след това покрийте с алуминиево фолио и поставете обратно във фурната за още 20-25 минути или докато горната част стане златисто кафява или клечката за зъби излезе чиста.

4. Оставете го да изстине за 15 минути в тавата и след това внимателно го извадете от тавата върху решетка, за да се охлади напълно.

5. Пригответе глазурата като загреете заедно кокосовото олио, какаото и меласата. Оставете да заври, като разбърквате постоянно. Трябва да се сгъсти леко. Разнесете върху кекса. 

Ако опечете сместа в широка тавичка, намалете времето за печене( проверете с клечка) и направете двойно повече глазура.


Ето какво още може да приготвите още с добре узрели или презрели банани:

Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка

Бананови безглутенови мъфини с шоколад-веган - Gluten-free Banana Muffins with Chocolate-vegan

Веган овесени бисквити с банан и шоколад -Vegan Banana Oatmeal Chocolate Chip Cookies

Суров бананов тарт- Raw banana tart0

Нещо розово за закуска - Смути с банани, малини и ядково мляко-100% веган

Смути с круша, банан, джинджифил и лимон - Smoothie with pear, banana, ginger and lemon

Сладолед от кайсии, банани и лавандула - бърз и веган  -  Apricots, Bananas and Lavender Ice cream- quick and vegan

Шоколадово - бананово смути - Chocolate Banana Smoothie - raw, vegan, gluten free, nuts free

Смути банофи пай - Banoffee Pie Smoothie

Сурова малиново - боровинкова торта - Raw Berries Cake

Смути с елда, лешници и рожков - Carob Buchwheat  Hazelnuts Smoothie

Матча, киви, авокадо смути купа -  Matcha, Kiwi, Avocado Smoothie Bowl

Розов сладолед Тропик 

Шоколадов сладолед за възрастни-веган 

Смути купа с банан, смокини и карфиол

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни