сряда, 19 декември 2012 г.

Тофи бонбони с меласа- Коледен календар -Ден 19 -ти



Това са едни от най-вкусните тофи бонбони, които съм хапвала.

Направо към рецептата. За всички продукти съм написала от къде могат да бъдат купени. Всички могат да се използват в много други рецепти, така че няма да съжалявате, че сте си купили, а и си заслужават.Освен това не са скъпи.

Рецептата е от английска книга, която ми подариха моите добри приятели Галин и Джинка. Благодаря ви!

Продукти:

* 125 г краве масло и допълнително за мазане
* 30 мл - 2 с.л. ябълков оцет
* 100 мл меласа (black treacle)
* 200 мл златен сироп (Golden syrup) или глюкоза
* 400 г тъмна захар- мусковадо
*1/2 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:

1. Намаслете  квадратна тава с приблизителни размери  20/20 см. Покрийте плътно с хартия за печене.Добре е хартията да излиза извън стените на формата, това ще улесни изваждането на бонбоните.
2.Подберете по- висока тенджера, доста по-голяма спрямо количеството на съставките. Стопете маслото на слаб огън и добавете меласата, захарта, златния сироп и оцета. Бъркайте внимателно докато се стопи захарта и се получи еднородна   смес.
3.Увеличете температурата до умерена температура.  При мен 6,5 от 9 степени.Бъркайте докато сиропа се сгъсти и започне да образува мехури. Около 5 -6 мин.Ако имате термометър -154 градуса
4.Махнете от огъня и веднага сипете содата, като разбъркате. Внимавайте! Течността заприличва на лава и се надига стремително нагоре.
5.Изсипете сместта в подготвената тава и оставете за около 30 минути да се охлади. Нарежете с нож, например за пица, парченца, колкото искате големи.Когато правите това, сместа е още мека.

6. Оставете да се охлади за няколко часа.Тук е необходимо да подчертая, че не трябва да изваждате тавата да се охлажда на вън, защото влагата ще се отрази зле на бонбоните.Важно е те да бъдат на сухо място.След няколко часа начупете бонбоните по очертанията , които сте направили. Завийте в хартии или целофан и приберете в херметически изолирана  кутия.Не е необходимо да държите на студено.



Ще бъдете очаровани от вкуса на тези тофи.




Сега за продуктите:


                              Меласа-black treacle ,


                                                 Златен сироп-Golden syrup 

може да купите от магазини "Сокони"-Има във Варна и в София. Освен това, хората организират изпращане на продукти по пощата или с куриер.В магазините има много индийски подправки, хлебчета и сосове, напитки- като например джинджифилова бира....:)

   Аз я купувам винаги от Билла- на щанда, където стоят  видовете захар.В Била може да се намери най-евтино.

Рецепти, в които използвам тези продукти:

Джинджифилови човечета-Коледен календар - Ден 10-и

Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка

Пълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора.Усещане за селска къща и спокойствие...

Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура - Ден- 5-и

Gingerbread man бисквитки - Коледен календар - Ден - 19 -ти

 

 

 


6 коментара:

  1. Бети, представям си аромата!
    Обичам меласа и в момента имам в хладилника от нар :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ДАни,
      Аз пък не съм опитвала меласа от нар.

      Изтриване
  2. Bety,с втората снимка направо ме разби!Невероятна снимка!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен тя най-много ми харесва :)

      Изтриване
  3. Бети, обожавам този аромат! Прекрасни са и снимките и бонбоните!

    ОтговорИзтриване