Звездовиден анасон сладолед в джинджифилови кошнички. Коледен календар Ден 16-и - Star Anise Ice Cream in Ginger Baskets





С риск да помислите, че искам да ви простудя и преди да са ви опадали зъбите от студ :) ще ви предложа още един много ароматен сладолед. Дали ще го поднесете в джинджифилова кошничка или ще добавите към коктейл ще решите вие. Съвсем сигурно е обаче, че ще му се насладите подобаващо, ако го приготвите.  И дори и да не си падате по аромата на анасон, може да приготвите сладолед с друг предпочитан аромат по същия начин. Лесно и бързо. И най-вече ще имате готов десерт за празничните дни, за да може по-пълноценно да почивате.




 Продукти:


за сладоледа:

* 200 мл млечна сметана -30 %
* 300 мл заквасена сметана
* 2 с.л. светъл мед
* 10-15 звездички анасон
* 2 с.л. узо по желание

Приготвяне:

1. В тенджера с незалепващо дъно се загряват при бъркане звездичките анасон, докато започнат да ухаят. Заливат се с млечната сметана и се свалят от огъня. Добавя се меда и съдът се  покрива. Оставя се за час на стайна температура. Ароматната смес се прецежда и се поставя на студено.
2. Двете сметани се разбиват леко до гладка смес, добавя се узото по желание и сместа се поставя в машината за сладолед за 25 минути. Готовия сладолед се поставя в кутия и във фризера. Преди да сервирате оставете за 15 минути на стайна температура.

Ако нямате машина, поставете в кутия и разбъркайте няколко пъти през 30-40 минути. Ще се наложи 3-4 пъти да разбъркате за да не се получат кристали при замразяването.


Може да използвате любимата си рецепта за сладолед, като само ароматизирате млякото или сметана, по указания начин. Ако не обичате анасон, използвайте ваша любима подправка. При загряването се отделят повече ароматни вещества.

Докато чакате да се  получи ароматната инфузия може да приготвите кошничките:

* 150 гр. джинджифилови бисквити, или канелени- например от счупени меденки
* 50-60 гр меко масло

Бисквитите се смилат на трохи в блендер. Добавя се маслото и се замесва леко с трохите. Трябва да се получи достатъчно влажна смес за да може да " тапицирате" силиконови или метални формички с трохите. Поставете във фризера до деня на използване. Могат да се съхраняват за няколко дни и в хладилника.След като бисквитената кошничка се стегне може да извадите и да използвате силиконовите за други предназначения.
Добре е да извадите кошничките предварително от фризера, достатъчно стегнати са да издържат и на стайна температура.


 
Поднесете във всяка кошничка топка сладолед. Поръсете малко канела и забодете звездичка анасон.






Коментари

  1. Ще го сервираме, ще го сервираме;) Въпросът е КОГА? Аз лично ще почакам да се сгрея малко, че нещо никак не мога да се стопля тези дни, а уж съм любител на студа. Чудна идея за кошнички, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, сега ти е студено, а като яхнеш ските?
      Благодаря ти, радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  2. Много оригинална идея за поднасяне, Бети! Определено ще се възползвам от нея. Прелестни снимки и красиви ухания се носят от публикацията ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много ухаещо това сладоледче в тези кошнички!
      Благодаря ти, мила Кате!

      Изтриване
  3. Приказка в бяло и кафяво!Бети,невероятна си,мила!Възхищавам се на енергията ти и благодаря за ведрото настроение,което ни носи календара и тази година!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една от много любимите ми комбинации от цветове е това, Роси!
      Аз ти благодаря, че се отбиваш и ме радваш с прекрасните си думи!

      Изтриване
  4. Много вкусно и ароматно! Нищо, че съм зиморничава, бих го пробвала с удоволствие, ако ми го поднесат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, много е приятно, когато си на топло у дома да се поглезиш с подобен сладолед.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Сладолед с узо... звучи интересно :) Но това, което винаги ме впечатлява е симпатичното поднасяне. Страхотна си и пълна с идеи, Бети! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, аз много обичам този аромат, много! Не пия узо, но винаги изпитвам удоволствие да го душа. Имам си и бутилка и от време на време си я отварям за душене:))

      Благодаря ти за милия комплимент!

      Изтриване
  6. Страхотни :) Благодаря. Наскоро открих блога ти и мисля че честичко ще се отбивам тук!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни