вторник, 3 декември 2013 г.

Безглутенови мъфини с елда и пушена сьомга, с билково масло. Коледен календар - Ден - 3-и.Buckwheat, smoked salmon, gluten-free muffins with herb butter stars


Направих тази рецепта с безглутенови брашна, водена от желанието да приготвя нещо вкусно, лесно, което могат да си сготвят хората, които имат непоносимост към глутена. Колежката ми, която ме провокира много ги хареса, останалите момичета също. Излишно е да казвам колко много ме зарадваха. У дома също бяха възхвалени и сега се налага често да ги правя. Те са сочни, ароматни, вкусни. Подходящи за парти хапки, ако се направят в по-малки формички, а и всъщност на никой няма да му дойде много едно цяло мъфинче. Идеята да  използвам елда и елдено брашно пък ми хрумна покрай голямото желание, което имах да изпробвам руските блини, които имам в една чудесна книга. Изпробвах ги, останах очарована от вкуса, но не и от цялата подготовка, пържене и бързо изяждане. Ако сте приготвяли знаете, че се правят с мая, втасват, пържат се на малки, да ги наречем палачинчици, което продължава до безкрай. Това прочетено между редовете означава ранно ставане, забъркване на сместта, създаване на съответната темперетура за втасване.....После всички стават, нареждат се на подредената маса (вие сте си уплътнили времето, през което втасват скъпоценните блини ) и тактично тихичко потропват с вилички в празните чинийки. Тестото е втасало и вие започвате да свещенодействате на котлона.....Трябва да се ядат топли- със сметана, сьомга, хайвер ..... На практика, един пържи, а всички останали чакат резултатите....Освен това, въпреки уж голямата доза не ни стигнаха...:) Някой ден може би ще публикувам  тези блини. Те много ми харесаха и се настаниха трайно в съзнанието ми. И един ден, един ден, реших да съчетая вкусовете от блините в кексчета. Блаженство- имах изпечени 12 на веднъж.И докато тези 12 изчезват със светкавична скорост, сред ахкане, ммммъкане и преглъщане, вие сте заредили следващите.
 А са вкусни и студени. И остават мекички 1-2 дни. Повече никой не е пазил. Пращам на децата и те ми казват че си пазят да имат за по-дълго, но това дълго  са 2 дни.
Билковото масло традиционно използвам за сервиране на печена сьомга.Този път оформих на звездички.Ако нямате време, може и само цилиндър, който се нарязва после на кръгчета. Идеално подходи на тези мъфини.
Опитайте ги.
Очаровайте приятелите си, ако сте именници на Никулден.


Продукти:

* 4 яйца
 * 8 с.л. лимец брашно
* 3 с.л. оризово брашно
* 7 с.л. брашно елда
* 400 мл кисело мляко
* 1 равна с.л. сода за хляб
* 3/4  ч.ч.олио (150 мл)
* 1 ч.л. черен пипер
* около 100 гр.настърган пармезан
* около 100-150 гр нарязана на малки парчета пушена сьомга
* 100 гр сварена и отцедена елда


по желание 1 равна чаена лъжичка сушен розмарин



Приготвяне:

1.Сипвате в купа брашната и размесвате.Правите нещо като кладенче и в него изсипвате половината кисело мляко, добявате содата и леко разбърквате да се "угаси"

2.В останалото мляко прибавяте яйцата и разбивате с вилица.Така имате 1 съд по-малко изцапан :).Добавяте сместа в купата и разбърквате докато се хомогенизира. Добавяте черния пипер и разбърквате. Олиото също се добавя с постоянно разбъркване.Бъркайки в кладенчето, постепенно увличате от брашняната смес. Накрая добавяте настъргания пармезан, сварената елда и нарязаната пушена сьомга. Ако решите да слагате розмарина, добавете и него. Изсипете в  силиконови форми за мъфини.Загладете с опакото на лъжица, потопена във вода.

 3.Пече се в загрята фурна на 170 С, до приятен загар отгоре или до суха клечка .

4.След изваждане от фурната се оставят за минутка и се вадят от формичките. Може да сервирате топли или охладени.Гарнирайте с билково масло или сметана и свеж копър.




Билково масло:


Продукти:

* 125 гр масло на стайна температура-20-23 С
*  2 с.л. шарен пипер грубо смачкани или едро смлени
* 1/2 ч.л. смлян бял пипер
* 1 щипка индийско орехче
* 1/2 ч.л. сол
* 1 с.л. лимонов сок
* 1с.л. настъргана лимонова кора
* 1 ч.л. сушен розмарин
* 2-3 с.л. ситно нарязан свеж копър
* 2 листа сушен градински чай


1.Поставете всички продукти в купа и размесете добре  с вилица.



2. Разстелете сместта върху метално фолио с дебелина 1/2 см Отгоре поставете друг лист фолио и загладете с шпатула.Поставете във фризера за 15-20 минути. Извадете и с избрана  малка формичка изрежете фигурки. Поставете на друг лист фолио и върнете във фризера. Останалото масло съберете и отново разстелете. Повторете, докато изчерпите маслото. Готовите звездички поставете в кутийка, като между отделните редове постилате свежо фолио. Съхранявайте до 3 месеца. Това може да направите предварително. Аз винаги имам такова масло. Удобно е,   когато решим да си приготвим риба на грил или скара да разполагам с него . По-бързо е ако оформите маслото на цилиндър и при необходимост нарязвате на филийки.
Маслото може да се използва и за намазване на филийки, когато се правят сандвичи със сьомга или друга пушена риба.



Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Бети, очарована съм от това предложение :)
    Би трябвало да добавя " за кой ли път".
    Все още не съм опитала тези брашна, а в съчетание с риба
    и това ароматно масло си представям вкусовото удоволствие!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      вероятно би се получило и с пшенично и елдено брашно. Аз имам магазин наблизо, в който има голямо разнообразие от брашна и други интересни продукти.А елдено брашно си купих от Кауфланд.
      Наистина са много вкусни.
      Радвам се, че ти допадат!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Бети, макар че рядко пиша - следя от близо твоите невероятни творения! Страхотна майсторка и естет си!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, винаги ти се радвам!
      Благодаря ти!
      Поздрав и интересен декември!

      Изтриване
  3. Чудесни са, Бети!
    И много добра комбинация на солените кексчета с билковото масло!
    Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти!
      Радваш ме!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Ах, Коледен календар ли има и тази година!!! Бети, тайничко се надявах на този проект! Много красиво и празнично настроение! СТрахотно предложение, отивам да разгледам и пропуснатото, и с нетърпение ще следя следващите! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Ще се радвам да ти допаднат и другите предложения!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Много добра комбинация на мъфините с билково масълце, поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе!
      Наистина е вкусно!

      Изтриване
  6. Eres una artista cocinando y decorando!!! Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ¡Gracias por parar Maria! Y para la clase cumplido!

      Изтриване
  7. Интересна комбинация, пак успя да ме сразиш с хрумките си;) Но ми е приятно да чета и да правя планове как ще опитам твоите предложения;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жалко, че не си ми по-наблизо :)

      Ще се радвам, да ти харесат Марти!

      Изтриване
  8. Ами, страхотни са си и това е то! Заслужена е славата им, Бети. поздрави най-сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се радвам да ти харесат, Гери, ако решиш да ги опиташ!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Мале, това масло много ми хареса, обичам много такива видове "мазила" им викам аз! Ох, огладнях! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусно, наистина!
      Благодаря, Павлинка!

      Изтриване
  11. Мммм,и от двата вида ще си взема,и с ароматно,пикантно масълце,и с любимата сметана!
    Страхооотни мъфинчета,Бети!Много добър старт на календара,във възходяща градация,какво ли ще е по-нататък? :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси!
      Много ме радват поспиранията ти тук!

      Изтриване
  12. Бети, мила, тези мъфини ме оставиха без думи, но маслото... в маслото се влюбих. Непременно ще опитам и ще пиша колко дълго са устояли на нашият апетит. Благодаря за рецептата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! :)Маслото е много вкусно наистина, а и човек може да си слага каквито подправки желае. Копъровото семе придава един много интересен, интригуващ и запомнящ се вкусен аромат.
      Ще очаквам отзивите ти!
      Хубава празнична вечер!

      Изтриване