Храна за ангели белтъчни кексчета - Angel food cake - Коледен Календар-Ден 12-ти Angel food cupcake



 Ако са ви останали яйчни белтъци- това е рецептата, която ви трябва.Ако не са - започвайте да събирате....:-) А опитате ли тези кексчета, ще се чудите какво да правите жълтъците.Още няколко анонса:
Когато хванете готовото кексче, усещате, че е невероятно леко, като едно перце е - в сравнение със всичко, което съм правила досега.Вкусът е невероятно нежен-леката текстура на кексчето идеално   хармонира с нежния карамелен вкус на пълнежа от дулче де лече и с леката топяща се глазура от разбити белтъци.



Може  би не трябваше да започвам поста  с израза "...Ако са ви останали белтъци...", никога не съм обичала да ме карат да изяждам нещо, защото остава и в този смисъл модела -"останаха ми ...-трябва да се направи нещо...- да не се хвърли..." ме затормозява.Принудителното, в смисъла на думата трябва.....Истината е, че аз за да  направя тези кексчета си правя комбинации от ястия, в които да оползотворя жълтъците, за да не ми останат. Ако някой се заинтересува ще му кажа  какво приготвям от жълтъците.

Заглавието -е много поетично и ни подсказва какво да очакваме - нещо  леко и ефирно.Това всъщност е много популярния американски Angel food cake и ако мога така да се изразя е противоположниия  на друтия прочут, даже мисля много популярен и в България -Devil's food cake.
Ангелската торта е пухкава, лека, ефирна-тип пандишпанен блат. Изкушавам се да ви кажа и още нещо интересно. Счита се, че тази торта е правена предимно от афроамериканци от юга- заради това, че е трябвало здррави ръце за разбиването на белтъците. И е бил любима храна след погребение.За тази торта , да от това тесто  може да се направи и торта, но на подробности ще се спра друг път.


Дяволската торта е   влажна, с богат шоколадов вкус. Една от основните причини за този ефект, който я отличава от останалите шоколадови торти е слагането в тестото на  гореща вода или горещо кафе.Дори не се добавя разтопен шоколад. Какаото,маслото и горещата течност  правят чудеса. тази торта е била публикувана за първи път през 1905 година.Подобна торта е прочутата торта Червено кадифе.Дори са били взаимозаменяеми. В  Червено кадифе се слага и червен оцветител. Ако някой е направил Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура се е убедил в това. 






Много дълго стана обяснението.....ето ги и необходимите 


Продукти:
за около 28-30 кексчета

* 12 големи яйчни белтъка на стайна температура
* 1 ч.ч. брашно пресято-чаша с вместимост 200 мл. или 100 гр. брашно
* 1 1/2 ч.ч захар- същата чаша
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 1 1/2 ч.л. лимонтозу
*  щипка сол



1.Загрейте фурната на 190 С ( 170 С с обдухване )
2.Покрийте с капсули формите.
3 Комбинирайте пресятото брашно с 3/4 ч.ч. от захарта и солта.Оставете настрани.
4.Разбийте белтъците на сняг с лимонтозуто на меки върхове.Снимката по-долу.
5.Постепенно добавете останалата 3/4 ч.ч от захарта и разбивайте до твърди, лъскави върхове.
6. Внимателно добавете сухите съставки, така че да влиза, колкото е възможно повече въздух.Целта е тестото да запази своята въздушност.
7.Напълнете до горе формите.Загладете с лъжица.


8.Пече се 12-15 митуги- до леко златисто.
9. Охлажда се напълно на решетка.
10. След като изстинат с ножче за издълбаване на ябълки се издълбава част от средата, внимавате да не достига ножчето до дъното на кексчето.Може и с обикновено късо ножче да издълбаете конусче-вижте тук.

Важно:
Наистина е важно да напълните капсулките до горе. При печенето се издуват, но при охлаждането се изравняват  с нивото, на което сте напълнили капсулите.
Към издълбаването наистина трябва да пристъпите, когато кексчетата са напълно изстинали.




Напълнете с дулче де лече- това е карамелизирано кондензирано мляко. Снимката горе .В руските магазини се нарича  вареное.Ако не разполагате с готово може да си направите сами. Сварете в тенджера с вода запечатана кутия с подсладено кондензирано мляко.Консервата трябва да е покрита с вода и да ври на тих огън 3-4 часа. Отваря се , когато е напълно охладена.Най-добре е да се приготви предварително , а на в деня, когато ще ви трябва.По практично е да сварите 2 или 3 кутии наведнъж.Рецепта за една фантатстично вкусна торта  с дулче де лече може да видите тук.



Глазурата отгоре е подобна на карамелизираната белтъчна глазура.Само че реших да я направя бяла, тъй като пълнежа е с карамелен вкус. Така се балансират вкусовете, а исках и да е бяла на   цвят.

за глазурата отгоре:

* 4 големи белтъка
* 2 ч.ч  захар
* 2/3 ч.ч вода


За декорацията:

* готови фигурки или направени от вас от бял шоколад-количеството зависи от големината и сложността на фигурките.Все пак имайте подръка около 100 грама
* ядивен брокат или блестящ спрей
* евентуално шоколадови стърготини от много фин шоколад

Приготвяне на глазурата:

1.Разбийте белтъците на сняг.Пригответе купа, по-голяма от тази, в която ще разбивате белтъците. Поставете в нея вода и лед.
2. Смесете водата -2/3 чаша и захарта -2 ч.ч.Сварете до гъст сироп и в момента, в който  да започне да сменя цвета си на тънка струйка наливайте в белтъците с постоянно разбиване. Сиропа трябва да е гъст, но не оцветен.* Продължете разбиването като прехвърлите купата, в която разбивате в подготвената с леда. Това ше ускори процеса на сгъстяване на белтъците.
 * Всъщност, ако искате може да направите светъл карамелен сироп, но той ще оцвети белтъците, ако искате да са снежно бели внимавайте да не започне да се карамелизира.Затова е необходимо да наблюдавате сиропа непрекъснато.Сгъстяването е много  бързо и не се изкушавайте да свършите нещо друго.



За укарасата-нарисувайте някакви фигурки на хартия за  печене- например сърца, снежинки, крила на ангели, снежни човеци и с разтопен бял шоколад,поставен във фунийка минете по контурите.Като се втвърди по- добре е да минете още веднъж по контурите с шоколада.Ако искате поръсете с ядивен брокат.


 Източник

Коментари

  1. Аз на такова нещо мога само да се възхищавам и да го съзерцавам - но не и да го изям! Много, много красиви!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,Кати-Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Гуинет,
    ако направиш тази доза- ще има и за хапване и за гледкане!
    Изключително вкусни са!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са! Дори не знам как да се изразя! Гледам снимките, всичко в бяло, Коледно , зимно, бяла приказка! Благодаря ти!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Candy!

    Радостта от приготвянето на всички неща, които правя е двойно по-голяма, когато я споделя и допадне на други хора!
    Благодаря да красивите думи и хубавите чувства!

    ОтговорИзтриване
  6. Бетинка, толкова красиво, снежно,вълшебно Коледно,приказно!
    Много ми допадна стайлинга!Прекрасна си!
    Само не разбирам как ти остава време да твориш всички тези красоти:)!Адмирации за труда и старанието!

    Сърдечен поздрав и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети,кексчетата са наистина за ангели,но онова,което ме впечатлява за пореден път е разнообразието на аранжировки,невероятно креативна си!

    Сърдечен поздрав,мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Леви,благодаря за сърдечното отношение!

    Еликсирче, сърдечно благодаря и на теб!

    Стопляте душата ми!Радвам се уч е ви харесват моите предложения!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, прекрасни са! Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Бети, имам въпросче с какво друго може да се замени карамеленото кондензирано мляко? Аз също понасъбрах малко бетъци и идеята да ги превърна в ангелска храна ми допада много, но нямам от къде да взема в момента кондензирано мляко.
    Йонка

    ОтговорИзтриване
  11. Йонка,
    това, което ми хрумва да ти предложа е да направиш сладкарски крем, като предварително карамелизираш малко захар, налееш млякото в карамела и така да постигнеш карамеловия вкус.След това правиш крема с яйца и брашно или нишесте, както обикновено го правиш.Добавяш и масло накрая. Ако не знаеш как-ето пропорция-
    3 жълтъка
    3 с.л. брашно
    4-5 с.л. захар
    500 мл мляко
    Ванилия

    1. Жълтъците се разбиват добре със захарта и брашното. Разрежда се със студено мляко.
    2. Слага се на огъня и се вари при непрекъснато бъркане на спокоен огър, докато се сгъсти. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя още мляко.
    Ако не се бърка, образуват се бучици.Най-добре е да се прецеди прец сито или цедка.Можеш да добавиш маслото докато е топъл крема и да разбъркваш докато се стопи маслото или да покриеш крема със свежо фолио, да охладиш.Разбиваш после масло и добавяш лъжица по лъжица, като непрекъснато разбиваш от млечния крем.
    По принцип с този крем можеш да напълниш еклери.
    Другият вариант е да си направиш крем от карамелизирана захар, сметана, масло. После разбиваш масло и добавяш от охладения карамел.

    ОтговорИзтриване
  12. Betty, невероятни са. Рецептата звучи божествено вкусно, а и са толкова красиви...ммм...

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, Бети, Бети.....разкошни са!!!!!
    Поздрав най-сърдечен
    Нора

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти Бети, за рецепта. Аз реших да импровизирам със крем Рафаело, понеже намерих кондензирана сметана но в картонена кутия. Както и да е нищо не стана не се втвърди въобще. Май най добре е да се намери карамелено кондензирано мляко. Благодаря ти още веднъж!
    Йонка

    ОтговорИзтриване
  15. Йонче, не зная от кой град си, но в много градове има магазини Березка и там има от сгъстените кондензирани млека.А от Кауфланд и Била можеш да си вземеш подсладено кондензирано мляко на Дъч лейди и както съм описала да го вариш - в кутията 3-4 часа и на другия ден да го отвориш.Хрумна ми, че можеш да разтопиш бонбонки лакта и с малко масло или сметана- бих пробвала с малко количество да го направиш по-течно и да напълниш кексчетата.

    ОтговорИзтриване
  16. М-м-м, направих ги! И не мога да се спра да ги похапвам, а аз не обичам сладко освен шоколад. Дано събера душевни сили и да оставя на децата:)))Страхотна вкусотия!Милена

    ОтговорИзтриване
  17. Милена,
    много, много се радвам, че са ти харесали!

    Щастлива съм, че го сподели с мен!

    Желая ти от сърце на теб и твоето семейство весела Коледа и Щастлива Нова Година!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Бети,

    аз току що ги спретнах тези вкусотии, обаче като че ли брашното ми дойде по малко. Колко големи са ти чаените чаши - в мл. аз използвах от старите чаени чаши, които са между кафените и големите, в кофи за кафе ;)
    Лека вечер
    Валя

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Валя,
    сега измерих чашата- 200 мл. и изтеглих брашното в пълна чаша,изравнена е 100 гр.Какво се случчи!Спазила ли си стъпките, които съм описала?На мен винаги ми се получава.
    :-)И аз пия в големите "кофи", но когато в рецептата е посочена чаена чаша използвам тази.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за бързия отговор ;)

    E моите чаени чаши са не повече от 150 мл.
    Опекоха се,две се и изядоха ненапълнени инедекорирани :))) но на вид са повече като целувки, а не като кексчета ;)

    Още веднъж благодаря за вкусната рецепта и за разясненията.

    Весели празници,
    аз ще очаквам още интересни неща от теб :)

    ОтговорИзтриване
  21. Валя, благодаря ти!Надявам се пак да ги направиш и да се получат както трябва.А с кремчето вътре са невероятни.Това е една от най-любимите ни рецепти.Сега ще доуточня и горе чашата и брашното.

    Хубава празнична подготовка!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, решила съм да направя тези кексчета във вид на блат за торта и да ги комбинирам с крем от карамелизирано мляко и масло, но понеже вкъщи обичат много орехово-белтъчни блатове мога ли да добавя и два такива блата за тортата, вкусът с ореховите блатове ще си подхожда ли на тези ангелски кексчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Орехи и карамел се комбинират чудесно! Не знам какъв орехов блат имате предвид като текстура, но ако е лек би бил подходящ.Нещо като този- Сбогом Есен!...Орехова торта с ябълков мус - http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/11/blog-post_11.html

      А би могло да се влючат орехи и без блатове, като се поръсят обилно върху всеки слой крем между блатовете.

      Аз съм правила торта по рецептата за тези кексчета, като съчетах с различни пълнежи, които съм описала в коментарите на публикацията - Торта " Angel food" с пет различни мус пълнежи Angel food cake with five different mousse fillings - http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/01/angel-food-angel-foodcake-with-five.html

      Надявам се да съм помогнала!
      Със сигурност ще се направите много вкусна торта!
      Весели празнични дни!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни