Лимонови снежинки - Коледен Календар - Ден - 18 -ти
В търсене на бисквити с изявен лимонов вкус, и да се стапят в устата и да са веган... ето какво се получи - бисквити Лимонови снежинки. Напомнят на познатите и любими от детството Бисквити гъбки - Реших да се базирам на тази рецептата, като направя някои промени.
1.Исках ги още по фини, наистина да се стапят в устата, с първото отхапване.Знаех, че тази крехкост идва от нишестето-намерих възможно най-финото, което знаех - картофено.
2 Смених кристалната захар с пудра.
3.Исках да ги направя за веган-човек, който не яде никакви жшвотински продукти-следователно не трябваше да има яйца. Е, можех да сложа заместител, но аз добавих лимонов сок.
4.За да подсиля аромата сложих много фино настъргана кора от лимон и лимонова есенция.Получиха се едни много вълшебни бисквитки.А името и идеята за снежинката, дойдоха почти едновременно. Много обичам да правя печатчета на бисквитките и въобще ми харесват такива бисквити- с надписи или с някаква релефна рисунчица.
Опитайте ги и съм сигурна, че ще ви станат едни любими бисквитки.
Ако искате да са постни/веган, заместете маслото с кокосово масло или с маргарин, ако използвате(правила съм ги и аз, когато все още нямаше кокосово масло).
Продукти :
за около 65 бр.
* 2 чаша масло-на стайна температура- кокосово масло или в краен случай маргарин за веган вариант
* 1 1/2 ч.ч пудра захар
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер или смлени ванилови шушулки- 1 ч.л.
* 2 ампули лимон на д-р Йоткер или лимоново масло - 2-3 капки
* кората на 2 лимона
* сока на 1 лимон
* 2 ч.ч чаши брашно
* 2 ч.ч картофено нишесте
Ако искате да са постни, заместете маслото с кокосово масло или маргарин.Аз така направих и махнах яйцето от рецептата за гъбките, тъй като исках да направя за зет ми, който е веган.
Добавям пропорции на продукти, които се различават от горе описаните и получих 38 бисквити. Приготвих 38 топчета по около 15 г . Измервах и в чаши( използвах една и съща чаша), но и на теглилката за по-голяма точност. Използвам чаша с обем 220 мл.
* 3/4 ч.ч. меко кокосово олио -105 г
* 3/4 ч.ч. пудра захар - 80 г
* 3/4 ч.ч пшенично брашно - 90 г
* 1 1/2 ч.ч. царевично нишесте - 140 г
* 100 мл лимонов сок
* 2 с.л. лимонова кора - кората на един голям лимон
* 1 ч.л. бакпулвер
Забележки:
* Увеличеното количество нишесте може да се дължи на това, че използвах вместо картофено - царевично и вместо масло, кокосово олио.
* Лимоновият сок придава леко кисел вкус на бисквитите, ако прецените, че това ще ви дразни, заменете половината количество с вода или веган мляко.
Приготвяне:
1.Пресейте брашното и картофеното нишесте.
2. Разбийте всички останали съставки.
3. Включете фурната на 170 С.Застелете две тави с хартия.
4.Започнете да прибавяте към маслената смес по малко от сухата смес и разбърквайте с вилица или дървена лъжица. Когато разбъркването стане трудно добавете цялата останала суха смес и замесете с ръце меко тесто.
5. Измийте ръцете си, подсушете ги и започнете да правите топчета, колкото малък орех-около 18-19 грама.след като направите всички , с помощ на чашка ги притиснете, или някаква формичка, или както мен с релефна формичка на снежинка. Като се замисля, много добър избор, защото като се натисне топчето отстрани се напуква леко-това е приемливо за снежинката, но ако ползвах листо например-би ме дразнило..
6. Печете около 15 минути или докато леко се оцветят крайщата на бисквитките. Печете само по една тава.
Разкошни са, Betty! Коледният ти календар е невероятен, достоен е да го публикуваш и съм сигурна, че ще е сред най-търсените!
ОтговорИзтриванеО,о!С какво започна деня ми!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Вени!Много мило от твоя страна!
Хубав ден и на теб!
Прегръдки
Ех, какви вкусни снежинки заваляха!!! Бети, отново чудесно предложение, красиво, нежно, Коледно...оригинално! Чудесна нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеCandy,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!Изключително приятно ми е,когато прочета думите ти!
Сърдечно благодаря и чудесна и усмихната, празнична седмица ти желая!
Бети, просто ме остави без дъх!!!!!!
ОтговорИзтриванеНай-сърдечни поздрави и прегръдка силна от мен
Нора
И аз те прегръщам Нора!!!
ОтговорИзтриванеЧудесни бисквитки и наистина интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеШе я опитам със сигурност!
Очаквам с нетърпение Коледа, но ми мъчно, че няма да се радвам на вълшения Коледния календар !
Сигурна съм обаче, че ще продължиш да ни радваш с други вкусни предложения!
Сърдечен поздрав!
О,Леви!Благодаря ти за милите думи!
ОтговорИзтриванеМного са вкуснички-хапвам сега от тях!Ще има разбира се и други неща и след Коледа!А има толкова поводи и празници...
Силна прегръдка!
Бети,чак тук ми ухае на лимон,ванилия и масло,страхотни са!А ти си неуморна,и отново толкова находчива с аранжирането на снимките,невероятно добре ти се отдава това!
ОтговорИзтриванеВсичко е вълшебно тук!
Грабвам си една снежинка и ти пожелавам весела Коледа!
Роси,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеДа, много примамливо ухаят и се топят....като снежинки :-)
Много си мила!Удоволствие е да чуя думите ти!
Сърдечни пожелания за весела и красива Коледа!
Чудни снежинки-съвсем като истински:-)
ОтговорИзтриванеМа и страшна формичка си имаш;-)
Пожелавам ти снежинкова Коледа , Бети!
Благодаря ти Мъхче!
ОтговорИзтриванеУтре ще има сняг-при мен със сигурност!
Страхотни сладки!
ОтговорИзтриванеБих искала да ги направя, но не съм сигурна, че съм виждала картофено нишесте някъде... Може ли да се замени с нещо?
Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоже да се замени с пшенично или царевично нишесте, по-горе съм написала от кои бисквитки съм адаптирала рецептата.Ако живеете в София или Варна има един индийски магазин, от който бихте могли да си закупите картофено нишесте.
И аз благодаря!
ОтговорИзтриванеСкоро се сдобих и с такава щампа - непременно ще ги направя за Коледа!
Чудесно! Хубави празници!
ИзтриванеИ още един въпрос - колко време преди Коледа може да се направят? Или са за директна консумация?
ИзтриванеНяма значение, могат да се консумират веднага.Ако стоят в добре затворена кутия и не изсъхват, се съхраняват добре и по-продължително време.
ИзтриванеЗдравейте, Бети! Поздравления за невероятния блог. От няколко дни чета с интерес и съм си набелязала много неща. Мисля първо да изпробвам тези невероятни снежинки, тъй като ще започвам пост скоро. Обаче се чудех дали мога да сменя маргарина с кокосово масло или някакъва друга по-полезена растителна мазнина от маргарина и олиото?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително и успех с блога!
Здравейте,
ИзтриванеРадвам се, че ви допадат предложенията ми. Не съм пробвала с кокосово масло, защото тогава не съм имала.Но бих опитала. Много от рецептите ми са точно експерименти. Тази адаптирах за зет ми, който не яде животински продукти, но хапва маргарин. Знам, че не е здравословен, аз самата у дома не използвам.Може би ще ги направя скоро с кокосово масло. Успешно се получи в Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - Blueberries, Blackberries and Strawberries Galette with Coconut Butter - vegan , както и в Кокосов крамбъл с къпини и касис-без глутен, веган - Blackberry and Blackcurrant Coconut Crumble-gluten-free, vegan
Ще се радвам да споделите, ако решите да приготвите.
Страхотно изглеждат, направо им усещам аромата. Веднага мисля да ги направя, но като си нямам такава снежинка :(((( ефектът няма да е същия.
ОтговорИзтриванеМожеш да използваш релефа на нещо друго, налично - дъното на някоя чаша, звездичка анасон, резачка за ябълки, някоя детска играчка евентуално...
ИзтриванеЗдравейте, опитах се да приготвя тези снежинки. Спазих рецептата точно, до колкото е възможно предвид факта, че количествата не са посочени в гр. а в чаени чаши. До поставянето във фурната, сладките ми изглеждаха като вашите, но за жалост извадих тава със съвсем тънички бисквитки, по-скоро корички. Половината тесто все още е в хладилника. Можете ли да ми помогнете да го спася?
ОтговорИзтриванеЗдравей Мария!
ИзтриванеЧашата е с обем 220 мл, пълна догоре (написала съм го в рецептата) . Никога не съм имала проблем с тази рецепта и нямам представа защо се е получило така при теб.
Мога да те посъветвам след като оформиш снежинките да ги оставиш на студено и когато са твърди, а фурната достигнала градусите тогава да ги сложиш да се пекат. Маслените бисквити или теста за пай и тарталети е добре да се охлаждат преди печене и да се поставят в загрята фурна.
Пробвай с 2-3 бисквити, като спазиш горния съвет. Ако все пак се разливат- възможно ли е да си пропуснала някоя съставка или бакпулвера да не е добър? Та, за тестото, ако продължава да се обезформя, може да го опечеш като основа за тарталети или тарт или да разточиш и изпечеш бисквити, които да се слепят или изпечи блат, който да натрошиш за основа на чийзкейк. Това са вариантите, които ми хрумват за да оползотвориш тестото.Надявам се да съм полезна.
Съжалявам, че се е получило така.