Киш с тиквички, пресни билки и кори за баница


 Ако имаш тиквички в градината, знаеш- идва момент, в който те превземат кухнята ти като малка зелена армия.  Кюфтета, тартове, кишовесладкишияйчени гнезда с тиквички, чипсове, кексове, ризото, пълненин цветове от тиквичкисупи, пълнени, салати, завити като розички, дори в стил „пържени картофки“… и пак се чудиш какво ново да измислиш.

Е, добавям още една идея към колекцията- този киш с тиквички! Лек, ароматен и толкова бърз за приготвяне, че ще ти стане любим още от първия път. 

Киш с тиквички, пресни билки и кори за баница. Без млечни е. Но хората, които нямат проблем с лактозата или млечните като цяло, могат да заменят бадемовото сирене с козе сирене, веган цеденото мляко със заквасена сметана например или цедено краве мляко. Използвах пресни билки от градината- лимонова мащерка, босилек, магданоз, бял риган. Прясно смлян черен пипер и щипка индийско орехче карат другите аромати да заблестят още повече.

Когато използваш малко продукти, не трябва да правиш компромис със съставките. 

Тиквичките- трябва да бъдат пресни, твърди и е добре да са с тъмна кора. Причините да ги предпочитам е, че съдържат по-малко вода, запазват форма при готвене и тъмната им кора придава красив контраст, особено при оформяне на печивата, както в случая или в други тарти и кишове и печива, които ще видите по-долу.


Бял риган,  разцъфнал- на преден план. Зад него в дясно е лилав мини босилек. Зад него е лилав босилек с по-едри листа.


Друг бял риган, не прави дълги стъбла и досега не съм го виждала цъфнал. Също има интригуващ аромат. Просто ви мирише на италианска пица.


Босилек Дженовезе- най-ароматният и с крехки листа.

Подправките- свежи във всички случаи, тогава са пълни с аромат, който се усеща в ястието. Използвах лимонова мащерка, бял риган, магданоз и босилек Дженовезе. Особено приятно се усеща лимоновата мащерка, която поръсих и при сервиране. Босилекът Дженовезе е този, който предпочитам да сея. Той е с големи листа и аромат, който обожавам, не само в пици, паста, сосове, но използвам и в лимонади и сладоледи.

Цеденото мляко и бадемовото сирене- използвах веган цедено соево мляко. От една кофичка получих 220-230 г след като изсипах съдържанието в няколко слоя марля и оставих да се отцежда цяла нощ завързано на мивката, така че да виси. Установих, че не е достатъчно да го сложа само в гевгир или цедка.  Ако не се налага да използаш веган продукти, заменин с козе сирене и заквасена сметана или цедено животинско заквасено мляко.

Шалот- харесвам по-финия му вкус и аромат в кишове. Можеш да замениш с обикновен лук. Използвай 1/2  средно голяма към малка глава.

Чесън- една-две скилидки придават аромат, едва доловим и ненатрапчив. Не го пропускай.

Индийско орехче и черен пипер- използвай прясно настъргано и прясно смлян. Определено има разлика от същите в пакетче, незнайно кога смлени и пакетирани. Засилват останалите вкусове, не ги пропускай.

Ръчно точени кори за баница от лимец от Kanap Foods -Обичам вкуса на пълнозърнести брашна от лимец, ръж, елда и други. Тези кори се оказаха идеални за моя киш. Имам още планове за тях с какво да ги съчетая за неустоим вкус. Много практично и удобно решение, ако решиш да приготвиш нещо различно от баница, като този киш например.

За да запазя сплитката от изсъхване, накъдряне и препичане, поставих хартия отгоре още при поставянето във фурната.

Рецепти с тиквички, които ще те вдъхновят :

Киш с тиквички 

Тиквички с яйце и сирене ( рози от тиквички с яйце и сирене)

Тарт с рози от тиквички

Шоколадов сладкиш с тиквички

Яйчени гнезда с тиквички по два начина и песто с босилек и конопени семена -рецепта с видео

Лимонов кекс с тиквички и боровинкова глазура

Сурови лингуини от тиквички за 5 минути

Хрупкави цветове от тиквички, пълнени с 3 сирена и копър

Хрупкави тиквички в стил пържени картофки

Киш с козе сирене и цветове от тиквички

Салата от мариновани тиквички и глухарче

Салата от сурови талятели от тиквички с латинки и шамфъстък

Гратен( запеканка) с тиквички

Сурови спагети от тиквички, чери домати и босилек

Пълнени тиквички с киноа, просо и амарант

Супа от броколи, тиквички и праз

Крем супа от тиквички и лимон

Миди с орзо и зеленчуци

Рататуй

Цветен баркод. Лятна салата от мариновани зеленчуци и цветя

Ябълково изкушение с тиквички



Накратко стъпките за приготвянето на киша:

1. Нарязване на ленти от тиквичката. Може да използваш белачка за зеленчуци или остър нож. Всяка от лентите трябва да има зелени ивици от двете страни. Когато зеленото се изчерпи, завърти тиквичката и  продължи с лентите. Когато приключиш сложи всички ленти в тава и поръси сол. Остави настрани.

2. Нарежи остатъка от тиквичката на дребни кубчета. Сотирай лука и чесъна. Добави тиквичката, увеличи температурата. Разбърквай непрекъснато около 5 минути. Остави да се охлади леко, без да слагаш капак.

3. Намажи дъното на формата си с олио или масло(може и веган) Отдели две кори от комплекта, разгърни ги и ги намажи с помоща на четка с олио или стопено масло. Постави ги във формата, като краищата може да излизат извън формата. Притисни добре към стените на формата.

4. Приготви плънката като пасираш сиренето, цеденото мляко и яйцата. Добави подправките и билките и кубчетата тиквички. Разбъркай с вилица.

5. Изсипи върху основата от точени кори. Украси отгоре с лентите тиквичка, които си отцедил и подсушил върху хартия. Може да сплетеш, както съм направила аз или да наредиш в концентрични кръгове, както тук или като розички както тук.

6. Изпечи в загрята фурна на 160 С на най-долната част на фурната за около 50-60 минути. Плънката трябва да е плътна на пипане и корите да са златисти.

7. Остави да се охлади за 15-20 минути и нарежи с остър нож. Поднеси като поръсиш допълнително пресни билки.

 Бележка:

Ако държиш декорацията отгоре да не се деформира при печенето, покрий с хартия за печене още в началото. Не е необходимо закрепване.

Киш с тиквички, пресни билки и кори за баница

За форма за тарт с подвижно дъно, с диаметър 22-24 см


Съставки

1 средно голяма тиквичка

1 с.л. зехтин

1 шалот, ситно нарязан

2 скилидки чесън, ситно нарязани

3 яйца

220 г цедено веган кисело мляко ( например соево или от кашу) или животинска заквасена сметана

2-3 ч.л. нарязан магданоз

1 с.л. само листенцата от лимонова мащерка

1 ч.л. листенца бял риган

5-6 листа босилек Дженовезе или друг, нарязан ситно 

листа ръчно точени кори за баница от лимец на Кanap Foods

зехтин за намазване на корите

150 г бадемово сирене или козе

прясно смлян черен пипер

индийско орехче, смляно

допълнително лимонова мащерка, цветове и зелени семена на босилек за поднасяне

Инструкции

1. С помощта на белачка за зеленчуци нарежи тиквичката на дълги ленти, като достигнеш само до сърцевината със семките. Всяка от лентите трябва да има зелени ивици от двете страни. Когато зеленото се изчерпи, завърти тиквичката и  продължи с лентите. Когато приключиш сложи всички ленти в тава и поръси сол. Остави настрани.(Запази сърцевината.)

1 средно голяма тиквичка

2. Постави лентичките тиквички върху тава за печене и поръси със сол. Остави ги да престоят около 10-15 минути.

3.  Нарежи остатъка от тиквичката на дребни кубчета. След това загрей зехтина в тиган и запържи нарязания на кубчета лук на слаб огън за около 5 минути. Добави чесъна и тиквичката. Увеличи температурата. Разбърквай непрекъснато около 5 минути. Остави да се охлади леко, без да слагаш капак.

1 с.л. зехтин

1 шалот, ситно нарязан

2 скилидки чесън, ситно нарязани

4. Намажи дъното на формата си със зехтин или масло(може и веган) Отдели две кори от комплекта, разгърни ги и ги намажи с помоща на четка с олио или стопено масло. Постави ги във формата, като краищата може да излизат извън формата. Притисни добре към стените на формата. Тъй като формата ми е 22-24 см, накъсах на няколко парчета, така че корите да надстърчат около 5-6 см и след притискане да стоят прави. 

2  листа ръчно точени кори за баница от лимец на Кanap Foods

зехтин за намазване на корите

5. Приготви плънката като пасираш сиренето, цеденото мляко и яйцата. Добави подправките и билките. Разбъркай с вилица.

150 г бадемово сирене или козе

220 г цедено веган кисело мляко ( например соево или от кашу) или животинска заквасена сметана

3 яйца

2-3 ч.л. нарязан магданоз

1 с.л. само листенцата от лимонова мащерка

1 ч.л. листенца бял риган

5-6 листа босилек Дженовезе или друг, нарязан ситно 

прясно смлян черен пипер

индийско орехче, смляно

6. Добави пържените тиквички. Разбъркай с вилица. Загрей фурната на 160°C (горен/долно нагряване). 

7. Подсуши лентите тиквички с кухненска хартия, за да отстраниш излишната течност. 

8. Изсипи сместа от яйца и тиквички във формата. Подреди лентите тиквичка отгоре. Ако искаш да ги сплетеш, както аз съм направила, нареди хоризонтално ленти, плътно една до друга, но без застъпване. Запълни пространството на тарта. Останалите ленти започни да вплиташ под прав ъгъл на хоризонталните, като вдигаш внимателно лентите през една. Следващата вертикална лента вплиташ като разменяш шахматно мястото на  подпъхването.

9. Печи  в предварително загрята фурна за около 50-60 минути. Оставете да се охлади за около 10-15 минути, след което сервирайте. Поръсете допълнително с листенца лимонова мащерка и зелени семена и цветове босилек.


Харесва ли ти тази рецепта?

Моля, остави коментар в публикацията за да разбера твоето преживяване. Насреща съм за въпросите ти. Поддържай връзка чрез социалните медии: YouTube,  Pinterest , Facebook и Instagram 



Коментари

  1. Анонименавгуст 20, 2025

    Непременно ще го приготвя този уикенд! Всички рецепти, които видях са толкова изкушаващи!

    Марина

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни