неделя, 15 декември 2013 г.

Лешников сладоледен пай Коледен календар Ден 15-и - Hazelnut Ice Cream Pie


 Колкото повече наближава Коледа, и пека различни бисквити, правя менюта за различните празнични дни, списъци за пазаруване, толкова повече си мисля, че ще е необходим и някакъв лек, свеж десерт или поне готовност за такъв. Обичаме след вечеря да гледаме  филм или да си говорим. Един  лек десерт, като сладолед би бил приветстван и желан от всички. Добре е да имаме готовност за приготвяне на такъв десерт- ще очарова всички, а вие ще го приготвите много бързо. Можете да си осигурите продуктите още от сега. Сладолед, бисквити, малко масло и ако печете меденки- направете и няколко с най-малките формички, които имате. Приберете ги точно за декориране на сладолед, мелби или кексчета. Лесно и ефектно.



Продукти:


за сладоледа

* 100 гр лешниково брашно или фино смлени лешникови ядки
* 200 мл млечна сметана
* 1 кутия кондензирано мляко-около 400 г
* щипка канела
* 1 шушулка ванилия

за " пая"   или бисквитената подложка

* 30 гр меко масло
* няколко дребни меденки да декорация




Приготвяне:


1. Поставете тенджера с незалепващо дъно на котлона. Загрейте и изсипете лешниковото брашно в нея. Бъркайте, докато лешниците започнат да ухаят. Махнете от огъня и налейте млечната  сметана. Добавете семенцата от шушулката ванилия и разбъркайте. Покрийте и оставете на студено.

2. Към охладената лешникова сметана добавете кондензираното мляко и разбъркайте докато се получи еднородна смес.

3. Поставете в машината за сладолед и пуснете на 20 минути. Ако нямате машина, изсипете сместа в кутия и поставете във фризера. Няколко пъти може да разбъркате, ако искате. Оставете за няколко часа или до сервирането.

4. Когато машината спре изсипете сладоледа в кутия и поставете  във фризера.

Преди сервиране извадете 15 минути на стайна температура или за 30-40 минути поставете в хладилника.

5. Поставете бисквитите в блендера. Смелете ги на трохи. Добавете маслото и отново блендирайте. Маслото само леко овлажнява трохите. Разпределети ги в малки формички, може леко да притиснете, но не е необходимо. Гребнете лъжица сладолед, предварително потопена в гореща вода, поставете по една топка във всяка форма. Поръсете малко канела и поставете по една бисквита върху сладоледа.


 Може  да използвате и готов сладолед.Аз предпочетох да си направя.





16 коментара:

  1. Толкова ми е студено в момента, че за никакъв сладолед ми се мисли. Но в Коледната нощ, когато сме се сгрели пред камината с червено винце, може би точно това ще ми се прииска за финал. А и децата с радост ще приветстват идеята! Благодаря за кой ли път, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, още тук ти е било студено :))а аз продължих да те моря със сладоледени предложения! Но съм сигурна, че някой ден ще се сетиш за това ароматно ледено нещо:))
      Аз ти благодаря!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Бети, чудна вкусотия... Грабвам едничка и ще си я запазя направо за закуска - сладолед за закуска. :) Обичам сладолед през зимата... Навън е снежно, вътре е топличко и сладко-сладко всички си похвапваме сладолед, ех... :)
    Поздрави, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, от една партия сме- и аз обичам сладолед през зимата!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Бети, отново чудесно предложение!
    Поднесено прекрасно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Хареса ми идеята на сервиране. Рецептата за сладолед също, но определено бисквитената подложка и сладките меденки му придават съвсем празничен вид. Благодаря ти, Бети!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, много се радвам, че ти допада идеята за поднасянето. И във вкусово отношение много добре се съчетават- опитай!

      Изтриване
  5. Ах, ти Мечо, малък Мечо:))) имаше една такава детска песничка и не знам защо но точно сега ми изникна в ума:))) Страхотна идея, отново, Бети! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не я знам тази песничка, но твоят Малчо е още на тази тема... Радвам се, че съм те подсетила, и аз обичам детски песнички.

      Изтриване
  6. Много идейно и по детски забавно си го измислила,Бети!
    Много интересна рецепта за сладолед,харесва ми цялостната композиция!
    И по-назад разгледах какво съм пропуснала,тази година изобилието е по всички кулинарни фронтове,комплименти!
    Прегръдка с пожелание за прекрасна, нова ,предпразнична седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за сърдечните думи!
      Винаги ме радваш с коментарите си!

      Изтриване
  7. Този Мечо голям сладур! Супер изглежда рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно се получава, наистина!
      Благодаря, Ина!

      Изтриване