събота, 7 декември 2013 г.

Ванилово-лимонови коледни венчета с боровинки и шамфъстък. Коледен календар Ден 7-и . - Vanilla, Lemon, Christmas Wreaths with Pistachios and Cranberries









Ако искате да украсявате бисквитки, но не сте работили със захарен фондан или Роял Айсинг и се притеснявате да опитате, или просто искате друг тип украса, може би ще ви допаднат тези бисквити. Аз съм ги покрила със захарна глазура, която е много лесна за приготвяне, но може да се намажат и с разтопен бял шоколад. А може просто да се направят топчета и да се овалят с  притискане в смес от шамфъстък и боровинки и след това да се изпекат.


 Тези бисквитки са едно предложение за подарък, с който да зарадвате близки и приятели. Ще донесат много настроение на вашата празнична трапеза.




Може да окачите и на елхата.

 Тази снимка ме вдъхнови за тези венчета. Реших да направя и да споделя с вас, а вие, ако искате, да зарадвате някого. Там няма рецепта. Реших да използвам тестото на Бисквитки гъбки

Харесвам тяхната текстура, пръхкавостта им, а и Неви ме накара да й направя от тях за похапване през седмицата. Направих нейните гъбки и заделих половината тесто за венчета. Обогатих вкуса като добавих семената от една шушулка ванилия. Глазурата направих с лимонов сок и отгоре наредих парченца шамфъстък и сушени червени боровинки. Идеални са за подарък.


 


Продукти:

* 100 гр. краве меко масло- на стайна температура
* 1 чаена чаша пудра захар
* 2 яйца
на стайна температура
* кората на два лимона-фино настъргана
* 1 шушулка ванилия-семенцата
* 3 чаени чаши царевично нишесте

* 1 чаена чаша брашно
* 2 ч.л. бакпулвер



*** 1 ч.ч. вместимост 220 мл
 

Освен това са необходими 2  кръгли формички за  рязане на бисквити с различни диаметри. Може да се използват и стъклени чаши с тънки стени, за правилно изрязване. 




Приготвяне:

1.Загрейте фурната до 170 С с обдухване или 190 С без.


2. Претрийте лимоновата кора със захарта. 
 
3. Разбийте на крем  захарта с маслото и семенцата от ваниловата шушулка. Запазете шушулката за ароматизиране на захар или сметана.Добавете 1 по едно яйцата, като продължавате да разбивате.Добавете царевичното нишесте като разбърквате с вилица и после с ръце. Постепенно добавете пресетите заедно брашно и бакпулвер. Омесете тесто. Оставете да престои в продължение на 10 -15 минути. 


4.Разточете част от тестото с дебелина 5 мм. С с по-голямата формичка отрежете кръгчета. Поставете ги в тава, покрита с хартия. Тогава с по-малката формичка изрежете кръгче, за да оформите венчето. Отрязаните кръгчета отново омесете в тестото.Продължете докато свършите тестото.

5.Печете 10-15 минути. Бисквитите трябва да останат бели, а краищата им съвсем леко да порозовеят. Подредете ги върху решетка и охладете.







Когато са изпечени всички бисквити подгответе декорацията.

Нарежете суров шамфъстък, а също и боровинки. Количеството зависи от това колко слагате на всяко венче и с какъв диаметър са те. Приблизително ще ви трябват 200 гр шамфъстък и 200-250 гр боровинки.Все пак добре е да имате още.




Когато сте готови с ядките и боровинките, направете глазурата:

* 3 чаши пресята пудра захар ***
* сок от лимон

Към пудрата захар се прибавя лимонов сок на порции, като непрекъснато се разбърква и се проверява за гъстотата. Глазурата трябва да може да се маже без усилие и съвсем леко да потича.Пробвайте върху една бисквита.Когато постигнете желаната плътност започнете да намазвате с малко ножче или лъжичка. Веднага поръсете шамфъстък и боровинки и оставете на решетка да изсъхне. За около 20-25 минути най-много глазурата  засъхва. Все още не ги прибирайте. Трябва да се уверите, че са идеално засъхнали.
Ако се наложи да  прекъснете декорацията, покрийте глазурата със свежо фолио. Преди намазването на всяка бисквитка, разбърквайте с лъжичката.

*** Ако искате може да направите глазура с 1 чаша захар и когато я свършите да приготвите друга.Аз винаги процедирам така. Не искам да ми остане глазура.
 
 
 
Tук може да видите снимки на работата на Sugar Pot


А утре тук ще ви очаква френска закуска! 

19 коментара:

  1. Бети ... прекрасни са! Толкова нежни и празнични, с удоволствие бих си поиграла за да постигна ефектът който виждам при теб :) Не ми изглеждат трудни за правене, поне докато те чета :) Ти си толкова убедителна в обясненията, че направо си мисля че ще се справя!
    Следя твоя Коледен календар и всичко ми харесва мила! Толкова си добра в това което правиш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина изобщо не са трудни, а и цялата тази занимавка с тяхното изрязване и после на шамфъстъка и боровинките е много приятно. Всички тези цветове в ръцете ти и аромата при печенето. А и тестото е много приятно на допир :)
      Ще се справиш!
      И после да ми кажеш как са ти харесали!
      Прегръдка!

      Заповядай утре на закуска ! :)

      Изтриване
  2. Изглеждат страхотно! Аз още не съм решила какви коледни сладки да направя, но тези определено влизат в списъка ми! Поздрави, Мария! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария,
      Радвам се да ти допаднат и на вкус!
      Хубави празнични дни!

      Изтриване
  3. Бети, идеални са и още как! Прекрасни... Като истински венчета, покрити с бяла покривка и украсени с цветовете на Коледа. Ех... :)
    Сърдечни поздрави и да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, винаги когато вляза при теб ме караш да се чувствам прекрасно, уютно и създаваш приятни емоции! Всичко, което ни представяш, е много красиво и звучи лесно за правене. Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Свежи, много красиви и много ми харесват! Страхотна елхичка! Прегръдки и страхотна неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Хей Бети, с теб сме на една вълна :))) Миналата седмица и аз се вдъхнових от снимка в Pinterest и правих венчетата. Не знам дали си ги видяла при мен. Много са вкусни и красиви за подарък наистина. Аз си спестих глазурата и ги намазах с бял шоколад :) Много красиви снимки мила, поздравявам те!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти!
      Тия дни всички май сме на вълна коледни сладки и изненадки....:))
      Ще ги видя след малко.

      Изтриване
  7. OMG! yummy yummy yummy! Look incredibly delectable :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни снимки, пак и отново! Зареждаща публикация, Бети! След влизане в твоя блог веднага ми се покачва желанието да творя :) Ти си истинска вълшебница! А мен ме чакат рецепти от миналогодишния ти коледен календар :)) Иска ми се с всичко да смогна. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, и твоите комплименти са много зареждащи!
      Радвам се, че ти харесва тук!
      И благодаря за изключително милите думи, с които ме трогваш всеки път!

      Изтриване
  9. Бети, мнoгo ми е хубавo катo седна пред кoмпютъра и oтвoря блoга ти ! Става ми еднo такoва уютнo и усмихнатo, абе с две думи гoлямo удoвoлствие ми дoставя :) Мoже ли да ми кажеш дали мoга да заменя царевичнoтo нишесте с брашнo и дали трябва да е същoтo кoличествo??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти за милите думи! Радваш ме много!
      Вероятно можеш да го замениш, но нишестето е това, което придава крехкостта на тези сладки. Ако замениш брашното, няма да е същия вкусът. Ако си яла като дете бисквити гъбки- това е същото тесто. Или ако си правили Лимоновите ми снежинки.....Какво те притеснява в нишестето?

      Изтриване
  10. Мирославадекември 24, 2013

    Колко прекрасни са само тези гевречета! И толкова съжалявам, че едва днес видях това предложение, но след вчерашното целодневно печене и декориране на сладки, просто днес нямам сили за гевречетата. Но ще си ги запазя като идея за Нова година :).
    Снимките са разкошни, поздравления за цялата публикация!

    ОтговорИзтриване