Бяло сирене от кашу с пробиотици в марината





   Обичам всякакви видове сирене, но по здравословни причини ги ограничавам. Доставя ми удоволствие да опитвам, експериментирам и да приготвям вегански, т.е. на растителна основа сирена. Старая се да наподобя вкуса, колкото е възможно повече до оригинала. Дори да не се получи на 100 % съвпадането на вкуса и текстурата, растителните сирена са вкусни сами по себе си и са чудесна алтернатива не само за вегани, но и за хора с непоносимост към млечни продукти,  за постещи или за хора, които обичат да опитват нови вкусове.


Това сирене е на базата на кашу. Не съм добавяла допълнителна мазнина. Всички допълнителни съставки са обикновени и подпомагат завършения вкус на бяло саламурено сирене. С помощта на пробиотици ( използвам тези ) постигнах леко острия вкус на отлежалото млечно сирене. Друг плюс е това, че благодарение на пробиотиците, сиренето е полезно за чревната флора и здравето ни. Какво използвах за да постигна характерния сиренен вкус, който е пристрастяващ и заради който обичаме бялото саламурено сирене? - оцет, лимонов сок, хранителна мая, чесън, сушен лук. Както виждате-съставки, които са напълно достъпни.


Рецепти, които ще ви харесат:

Веган сирене от слънчогледови семена

Билково сирене от кашу

Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози

Малиново ласи с рози

Веган кисело мляко с кашу и закваска с рози

Веган малинов чийзкейк без печене

Лятна мозайка с веган пробиотично бадемово сирене


Бяло сирене от кашу с пробиотици в марината


Време за подготовка:10 мин

Време за готвене: 30 мин

Общо време: 40 мин

Порции: около 600 г сирене

Съставки


400 г  сурово кашу

500 мл гореща вода

1 ч. л. ябълков оцет

30 мл (6 ч.л.) лимонов сок

1 1/4 ч. л. сол

2 скилидки чесън

1/2 ч.л. сушен лук на прах

6 супени лъжици хранителна мая

2 капсули пробиотик GENESIS Bio Mix ( използваме само съдържанието на капсулите)

за маринатата:

екстра върджин зехтин

люспи от сушен червен пипер или чили, ако искате малко топлина

сушена мащерка

сушен риган

сол на люспи

Инструкции

1. Накиснете кашуто във вода за 6 часа или за една нощ. 

2. Изплакнете добре кашуто. Отцедете и ги поставете в блендера с 500 мл гореща вода и пюрирайте, докато станат абсолютно гладки.

3. Загрейте гладката смес в тиган, като разбърквате постоянно и внимавате да не загори. Не допускайте да ври и кипи. Поддържайте сместа (например на степен 5-6) много гореща на допир, но не и да кипи. Гответе около 5-6  минути.

4. Сложете кашу сместа в купа и отвреме на време разбърквайте за да ускорите охлаждането. Уверете се, че сместта не е вряла, когато добавяте киселините (оцет/лимонов сок). Смесете лимоновия сок, оцета и солта. Изсипете при горещото кашу. Разбъркайте добре и го оставете  на плота за 30 минути.

5. Когато температурата е около 40 С, добавете чесъна, съдържанието на двете капсули пробиотик и хранителната мая. Разбъркайте добре и пасирайте с потапящ се блендер до гладкост. Сега опитайте, вижте как е на вкус. Добавете нещо, ако ви липсва.

6. Постелете сито, гевгир или пластмасова цедка с кърпа или двойна марля и  поставете върху купа, за да съберете суроватката. Изсипете "подсирената" кашу смес в ситото и оставете суроватката да се отцеди в купата отдолу. След около час излейте суроватката и поставете купата отново  отдолу. Сгънете кърпата върху горната част на „сиренето, поставете малка чиния и притиснете с нещо , за да натиснете върху „сиренето“ и да освободите повече вода. Ако използвате плътна кърпа е възможно изобщо да не изтече суроватка. Сменете кърпата за да поеме излишната влага от сиренето. 

7. Оставете да престои три - четири часа, като от време на време натискате тежестта, за да освободите повече течност. През това време пробиотиците са активирани. 

8. След като сиренето се е отцедило от влагата, поставете отцеденото сирене в стъклена кутия, която има капак, притиснете добре за да избегнете въздушни джобчета и покрийте с капака. Оставете за ден в хладилника или два. Вкусът му ще стане по-интензивен и в сиренето ще има провече пробиотици.  

9. Нарежете сиренето на кубчета и поставете в купа. Поръсете с подправките и солта, разбъркайте, така че подправките да се разпределят равномерно по кубчетата сирене. Поставете в буркани и покрийте със зехтин. Съхранявайте в хладилник. Зехтинът ще се втвърди, затова преди поднасяне извадете на стайна температура за 15-20 минути.

10. Поднесете самостоятелно, като поръсите с босилек или магданоз, намажете на филийка сервирайте към салата или картофи, печен пипер, маслини със средиземноморски подправки и изобщо към всичко, което обичате с бяло саламурено сирене. 

Бихте могли да поднесете с веган кето хлебчета 

Аз си намазах филийка от хляб с квас и беше тооолкова вкусно! 


Бихте могли да поднесете с веган кето хлебчета 

Това сирене е подходящо за всичко, към което бихте добавили саламурено сирене:

Салати с домати

Салати с краставици

Шопска салата

Печени картофи

В средата на аранчини

Солени царевични кексчета(малай) със сушени домати, риган и розмарин -без глутен

Запечен сандвич с яйце и сирене

Мамалига или малай

Бъркана баница с коприва, мечи лук и брашно от лимец

Гратен с тиквички

Тиквички с яйце и сирене

Киш с тиквички

Картофен кекс

Гювече "Сирене по шопски"

Питки "Добруджанки"

Лятна похапка с диня и козе сирене

Мъфини с тиква, брашно от лимец и козе сирене

Кростини с прясно биволско сирене, кайсии и босилек

Киш "Прованс" с прясно биволско сирене, извара, риган и градински чай

Бъркана баница с коприва

Пълнозърнести питки от лимец, ечемик и чиа с орехи

Хрупкави пълнени цветове от тиквички

Пържени камби

Коментари

  1. Разкошно сирене Бети.Оказа се,че трябва да ограничавам и ядките сега поради проблеми с жлъчката.Но сиренето от кашу е супер.Обичам го много.Пробиотици не съм добавяла.Само хранителна мая.Ще изпробвам и твоя вариант.Мароновано е още по - вкусно .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Съжалявам да чуя за проблемите ти, но може да опиташ със семена от слънчоглед. Те не са ядки и с тях се получава също много вкусно . Има линк тук в поста. Веган сирене от слънчогледови семена

      Изтриване
  2. Заровила съм се в твоя блог и се вдъхнових за толкова много неща! Купих си пробиотици и ще приготвя това сирене за Бъдни вечер! Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни