Пудинг с черна киноа, ананас и кокос- веган Коледен календар - Ден 10 -и. - Black Quinoa, Pineapple and Coconut Pudding-vegan

Лек, с аромат на кокос и свежо допълнение от парченца ананас. За десерт или за закуска, подходящ за постните дни. Дори да не постите, а просто да си падате по здравословни и леки десерти или сте веган този десерт ще ви допадне. Подобен на млякото с ориз, но приготвен с черна киноа, кокосово мляко и гарниран с хрупкави парченца екзотичен ананас и пресни стърготини от кокос. Избрах киноа, заради по-високата хранителна стойност- високо съдържание на протеини, каллций, фосфор и желязо. Освен това зърната на киноата съдържат незаменими аминокиселини като лизин. Той влиза в състава на практически всички белтъци и е необходим за растежа, възстановяването на тъканите и производството на антитела.



Продукти:

за 3 порции


* 3/4 чаша киноа
* 400 мл кокосово мляко
* 2 с.л. течен мед, аз сложи акациев,може да подсладите и с агаве сироп
* 1 чаша кубчета от ананас
* няколко стърготини от пресен кокос

Приготвяне:

 1. Изплакнете добре зърната киноа. Най-лесно е във фина цедка под струя вода.

2. Поставете в тенджера, залейте с кокосовото мляко и оставете да се свари на тих огън. Около 40 минути.Ако се наложи добавете малко вода или още кокосово мляко.***

3.  Зобавете меда или агаве сиропа.  Разбъркайте и охладете. Добавете парченцата ананас. Разбъркайте отново и разпределете в чашите за сервиране. Украсете с пресни стърготини кокос.Сервирайте охладен този пудинг.


*** Може и по друг начин. Залейте киноата с вода и я сварете до полуготовност. Водата  през това време се абсорбира от киноата, а една част се изпарява. Добавете половината кокосово мляко и продължете варенето до пълна готовност. Ако е необходимо добавете още кокосово мляко.


Пудингът може да се сервира като млякото с ориз, поръсен с канела.
Вкусен е и със замразени горски плодове вместо ананас, както и със сладко от вишни, къпини или каквото обичате.Може да сложите и сушени плодове, след като го сварите и оттеглите от огъня.







И малко красиво зимно вдъхновение от Pinterest:




Коментари

  1. Бети, не само че е толкова полезно това, което си измайсторила, ами е и страшно красиво... Черна киноа виждам за първи път, а още не съм опитвала и другата... Поздравявам те за идеята! :)
    Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и аз за първи път видях в нашето магазинче, но редовно използвам другата киноа. Представих си десерта и си я купих заради приятния контраст :) А и заради това, че запазва целостта на зрънцата след сваряването.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Това десертче ще ми хареса!! Много по мой вкус! :) Много обичам киноа, не помня дали съм я правила на десерт, но това е много симпатичен вариант :) Чудна идея, Бети (поредната...) и прекрасни снимки на чуруликчовците!!! :) Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко е, Тики! Знаейки, че не обичаш много сладко, се радвам, че това ти допада!
      След тапиоката, реших да пробвам и с киноа и много ни допада!
      А чуруликчковците са ми любими! Много обичам птичета и къщичките им!

      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Еха, каква прелест! Страхотно ми звучи тази комбинация, а черната киноа, която и аз виждам за пръв път, контрастира страхотно! Прекрасно е , Бети!
    Хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря ти! Десерта е вкусен и с обикновена киноа, но черната наистина запазва форма и изглежда интересно в чашата.
      Прегръдки, мило момиче!

      Изтриване
  4. Неустоимо вкусно стои и сигурно мен чака тази поднесена лъжичка :) Не съм опитвала черна киноа, но ще се огледам в магазина. Снимките с врабчетата ме подсетиха за една твоя много красива зимна торта :) Снегът при вас ли се премести, че нашия изчезна :( Чакам нов да завали с нетърпение.
    Хубав ден и хубаво настроение, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, радвам се, че се сещаш за тази торта и аз много си я харесвам! Обичам птичетата много!
      А тук снощи валя, макар и малко! Беше много красиво.

      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  5. Бети, комбинациите на продукти в рецептите ти нямат граници! Дори не съм си и представяла, че ще използвам киноа в десерт! И снимките ти толкова красиви! А врабчовците от Пинтерест са много весели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз почти всичко пробвам и в десерт, Кате! Дори май първо в десерт :) Вкусничко е, опитай! Като по-здравословен аналог на ориза.
      Радвам се, че ти харесват и птиченцата!
      прегръдки и усмивки

      Изтриване
  6. bellissimo il pudding. le foto dei passerotti sono stupende!
    grazie Betty!
    Sandra

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиво си аранжирала,Бети,имаш невероятно добър усет и създаваш много ефектни картини!Врабчетата са много сладурести!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Тук нямаше кой знае какви аранжировки и постановки :)


      Прегръдка и усмихнат ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни