Пълненен шаран с кисело зеле . - Carp Stuffed with Sauerkraut



 Традицията в България е да се сервира пълнен шаран. Има много варианти- много въздействащ е например в коричка от тесто- тематично  оформен. Аз най-често съм приготвяла пълнен със задушен лук, орехи и стафиди, подправен с малко черен пипер и докосване от канела.. Но от две години съпругът ми иска да го пълня с кисело зеле. Нямам представа как му хрумна. Ако искате опитайте. Той си облизва пръстите. Предпочита го студен. И ето какво му изпекох за вечеря.

Рецептата е много лесна.
Продуктите, които са необходими са:

* шаран-2-2,5 кг
* кисело зеле - 1,5-2 кг ***
* черен пипер, дафинов лист, бахар, червен пипер
* олио

Почистеният шаран се поръсва отвън и отвътре с черен пипер. Киселото зеле се задушава с олио и червен пипер, дафинов лист, зрънца бахар и черен пипер. Все едно си готвите кисело зеле. С напълно готовото зеле- аз го приготвям за по-бързо в тенджера под налягане се пълни шаранът.  Останалото зеле се разпределя наоколо. Шаранът се пече без да се покрива с нищо около 30 минути. През това време и водичката от зелето се е изпарила. Наглеждайте го и ако е необходимо долейте малко вода. Не солете шарана- достатъчно се овкусява от зелето. Може към зелето да сложите и ориз. В този случай сгответе ориза със зелето, преди да напълните шарана.

*** Количеството на зелето е според големината на шарана и малко повече. Препечено в тавата е много вкусно и любимо на всички.

Хубав празник!

Коментари

  1. Хубав празник и на теб,Бети! Много интересно така с кисело зеле, а сигурно и много вкусно!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, Бети! Живи и здрави да сте! Страхотна хрумка и предполагам вкусна, след като повтаряте рецептата и тази година! Ще пробвам някой път, аз шаранчета обичам. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, вдъхновяваш го съпруга ти, как да не му хрумне... С такава талантлива и прекрасна съпруга, ето това може да е резултатът! :)
    Сърдечни поздрави и весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Весел празник! Шаранът изглежда страхотно! Никога не съм го пълнила с кисело зеле, но там от където е моят половин правят т.н рибник и е много вкусен. Представлява мазна риба печена върху кисело зеле с ориз. Ще го пробвам аз твоя шаран, като разкарам децата и няма кой да мрънка за костите. И като стана зелето, че нашето е много далече от тази идея:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рибник правеше свекърва ми, но само върху ориз- малки рибки.И е добруджанка, а аз не бях чувала за това ястие. Тия шарани, дето тук-там имат люспи, май нямат и много кости:)
      С ориз щеше да е по-вкусен, но нямах време- трябваше да сготвя зелето за тоз шаран, сьомгата, да довърша лещата, да сервирам, да снимам и да ям за едни 2 часа....
      Аз се чудя дали да не сложим ново зеле, че на това му се вижда края ми се струва...:)

      Изтриване
  5. Голяма вкусотия ще да е бил този шаран със зеле, бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Не обичам шаран, но този съм готова да изям направо от тавата!
    Имаш страхотен усет за цветовете и представяш всичко, което сготвиш по невероятен начин!
    Възхитена съм за кой ли път!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни