четвъртък, 5 декември 2013 г.

Руло със снежинки и два различни пълнежа. Коледен календар Ден 5-и - Snowflakes Rolls with two different fillings


На повечето от вас техниката за рисуване с контрастно тесто е позната. Има много примери в интернет. За тези, които не са чували или не знаят как се прави накратко :
С контрастен цвят тесто, което се състои от разтопено масло, брашно и захар и какао или нишесте в еднакви количества се добавя яйчен белтък. Приготвената паста се шприцова внимателно на хартия за печене или силиконово килимче и се замразява. Отгоре се изсипва пандишпанено тесто, заглажда се и се изпича. От така изпечения и декориран блат се завива руло или се прави стена за торта, която се пълни например с мусове. Не е необходима друга украса. 

Предлагам ви една лесна декорация от този тип на руло, с две плънки. Започваме от пастата за рисуване на снежинките.


Продукти:
за пастата за рисуване на снежинки
достатъчно количество за двата блата

* 30 г масло
* 30 г пудра захар
* 1 белтък
* 20 г.брашно
* 20 г какао д-р Йоткер



 Подгответе сместа за  снежинките:

Смесете 30 гр стопено масло 30 гр захар. Добавете яйчния белтък, 20 г брашно и какаото и Разбийте добре. С помощта на сладкарски пош или обикновена торбичка с отвор 1,00 мм нарисувайте снежинки върху 2 хартиени листа или силиконово килимче . Сложете  във фризера.


 

Направете сместа за едното руло.Препоръчвам да се приготвя всяко руло отделно от другото. Освен, ако не сте сигурни в печенето на двете заедно  с обдухване. Тогава температурата следва да се намали с около 15-20 градуса и времето за печене също. Отново трябва да следите за неравномерно издигане на части от блата. Друг начин, за печене в който абсолютно сигурно блата е равномерно надигнат съм описала  в рецептата за петифури.

 за 1 блат:

* 3 големи яйца-разделени
* 1 жълтък- от пастата за рисуване-може и да се пропусне, ако ви трябва жълтъка за друго
* 100 гр.брашно-пресято
* 80 гр. захар




1. Разбийте яйчните жълтъци със захарта, докато сместа стане бледо жълта и утрои обема си. Измийте и подсушете бъркалката. Разбийте яйчните белтъци на твърд сняг и започнете да добавяте към жълтъците, като редувате с брашното. Разбърквайте леко, колкото да стане еднородно тесто. Тестото трябва да остане въздушно и леко. За пэ-бързо разбиване на белтъците до получаването на твърд сняг може да добавите 1 ч.л. лимонов сок.
2. Изсипете сместа върху едната от хартиите със снежинки на  равномерен слой, и ако е необходимо загладете с широка шпатула или нож. Печете за около 7-10 минути. Наблюдавайте и ако се получи неравномерно надигане, леко прободоте мястото с клечка за зъби или дървен шиш. Пробвайте с клечка на 5-та минута. Пече се доста бързо.
3. Леко навлажнете кухненска кърпа. Върху нея обърнете блата, отделете хартията от печенето.

 

 После върнете блата обратно в хартията и завийте на руло, така че снежинките  да бъдат от външната страна.


 Повторете същото за второто руло. Напълнете с готовите пълнежи. Ако искате изравнете сега двата края и опитайте на вкус. Така ще може да сравните вкусовете преди и след престоя и ще се уверите, че е в пъти по-вкусно, когато е престояло.


А сега пълнежите:

Едното руло е напълнено с шоколадов ганаш от черен шоколад и сметана, поръсено с натрошени целувки. Направих го  заради усещането за зима и скърцащия сняг под обувките...:)

за него са необходими:

* 200 гр черен шоколад, начупен на малки парчета
* 300 мл млечна сметана
* около 100 гр целувки- натрошени на едро


Приготвяне:

1.Начупеният шоколад се поставя в стъклена или керамична купа. 
2.Сметаната се загрява  и се изсипва върху шоколада. След няколко минути започва да се бърка докато се получи гладка еднородна смес. Оставя се в хладилник да се стегне. 
3.Когато е вече втвърдена и е удобна за мазане с нож или шпатула нанесете по повърхността на едното руло. Поръсете с натрошените целувки и леко притиснете. Завийте на стегнато руло. 4.Опаковайте в свежо фолио и оставете за няколко часа. Рулото се реже с остър и чист нож, след всеки разрез. По-вкусно е на следващия ден.:)


Това руло е малко по-сухо от обикновено, но е интересно и вкусно. Целувките са запазили своята хрупкавост и идеята за усещането при вървене по снежна пътека е пресъздадена, каквато беше моята цел. Ако не ви се прави или нямате време за шоколадов ганаш, може да намажете с готов шоколадов крем Нутела. Около 500 -600 гр ще са достатъчни.



Второто руло е с пълнеж от мус от кокосова сметана, какао и крем Оле,  настърган шоколад и кокос. Пропорциите са по-различни от дадените на опаковката, но какаото има доста уплътняващ ефект, а кокосовата сметана или гъсто кокосово мляко също, затова добавихх и вода. Действах в момента на правенето и си записвах. Ако вие използвате кокосово мляко с по-малка  плътност не добавяйте вода в началото, а в  последствие, когато видите консистенцията след няколко-3 минути обикновено, разбиване. 
Това руло е по-сочно и влажно  от първото и също е много вкусно.


Шоколадово- кокосов мус

* 400 мл кокосово мляко или сметана
* 100 мл вода
* 3 ч.л. какао
*1 опаковка крем Оле

*100 гр настърган млечен шоколад
* около 40 гр кокос

Поставете кокосовото мляко в дълбок съд. Добавете какаопо и крема Оле. Разбъркайте с лъжица или на бавни обороти с миксер. После разбийте на високи обороти около 3 минути. Ако ви се стори много гъсто, добавете 50 мл вода или 100, както съм написала по-горе в продуктите.Приготвен с кокосово мляко, този крем е по-фин и е с нежен аромат на кокос. 


Може да направите снежинки от малки салфетки с ажурени краища. След като приключите с изрязването, не забраявйте да изгладите. Може да закачите с корда за полюлей, ако позволява това или на прозореца. А може да наредите на масата, ако застилате контрастна покривка или използвате дървото, като пред всеки има покривчица, която пък може да е също хартиена, с правоъгълна форма и ажурени краища.Тези снежинки, може да се използват и като подложки за кристалните чаши на масата. Може да ги наредите на връв, като прегънете на две и леко да залепите и да сложите този изпровизиран гирлянд над камината или на прозореца. Просто идея, ако в един момент не ви достигнат белите покривки или сте извън дома си и искате  празничност, а няма съответните условия.


Може да видите и тези кремове, който използвах в 

Каноли от бутер тесто, с три плънки - Puff Pastry Cannoli with three fillings

или  Руло с бял шоколад и кокос 

 



31 коментара:

  1. Cuanto trabajo Bety, para ser devorado en unos pocos minutos!!!! Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Para mí es un trabajo importante y el placer!Gracias querida Maria!

      Изтриване
  2. Kolejny świetny pomysł, który koniecznie muszę wykorzystać. Jestem pełna podziwu... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, makes me very happy!
      Thank you for your lovely comment!
      Nice and festive December!

      Изтриване
  3. Уау! Страхотни рула, страхотни снежинки! Много умееш Бети!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно, страхотно и ако някой не е разбрал страхотно, много обичам тази техника, винаги е актуална! Великолепни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много я харесвам, Павлинка! Има празничност и красота и се избягва многото захар при фондановите покрития!
      Благодаря ти! Радваш ме!

      Изтриване
  5. Това си е произведение на изкуството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ильо, благодаря!
      Всеки може да го направи! Реших да покажа нещо, което всеки, без специални умения може да си нарисува, без шаблони. Всички обичаме да рисуваме снежинки :)

      Изтриване
  6. Бети, за мен си Творец - с главна буква! :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря за комплимента!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Изключително красиво, Бети! Прекрасни рула, браво!

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, прекрасни са! И с двата пълнежа ми допада на вкус! Визията им е забележителна, празнична и много оригинална и в тон с чашката:)! Просто всичко тук е в пълен синхрон. Прекрасно празнично настроение има тук! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тон с чашката, а всъщност, чашката се появи в кадър в последствие- бях забравила за нея...:) Тя дори е с червени снежинки, но с програмката я нагодих според идеята си :)
      Благодаря ти за сърдечния комплимент, Кате!

      Изтриване
  9. Попаднах в снежна приказка с теб, Бети! Така красиво си описала всичко и все едно не рецепта, а приказка прочетох! Хареса ми идеята за "скърцащия сняг под обувките" :)
    Сърдечни поздрави и красив ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Снежи! Като няма сняг си измислям сама снежни приказки :)
      Много приятни се получиха и двете рула, много му се зарадвах и на снежното, със "снега" вътре.

      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Бети, впечатлена съм не само от прекрасните рецепти, но и от професионалния начин на поднасянето им!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ми го казваш!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Даже най- обикновените сладкиши в твоите ръце се превръщат в изкуство!
    Прегръдка, Бети! Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е обикновено руло, Ив!
      Благодаря за сърдечните думи и комплимент!

      Изтриване
  12. Страхотно изглежда! От много време се каня да направя някакво рисувано руло, но все не стигам до там. Страшен ентусиаст си! Много ти се радвам! Голям кеф е човек да посещава блога ти:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чувствата са взаимни, Лулу!
      Благодаря ти! И аз винаги ти се радвам!

      Изтриване
  13. Коледна приказка си създала! Прекрасни снежни рула, Бети!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошни рула! За мен моля парченце с целувчения пълнеж! :)
    И аз се заиграх тези дни да изрязвам снежинки, но от обикновени принтерни листа. Чудни снежинки се получиха. Една идея от мен: Намажи ги много леко с разбит белтък и поръси с не много ситна сол, а ако не са някъде на топло и с кристална захар. Стават невероятни! :)
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Ирме, много интересно! Страхотна хрумка! Ръсих една година сол по едни клонки....Като че ли ще предпочета солта- имам и на по-едри кристали.Благодаря ти!

      Изтриване
  15. А тук друго чудо! Фантастична идея с тези снежинки! Да, виждала съм в интернет снимки на торти с тази техника-сложни арабески....а ти си го направила едновременно лесно за да може всеки да си го направи, хем невероятно ефектно, празнично и приказно!
    Поздравления!
    Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
  16. Рулото и публикацията със Канелените звездички са ми любими!
    Красота! Имате страхотен дух!

    ОтговорИзтриване
  17. Que cosas mas bonitas¡¡¡¡¡ y tienen que estar buenísimas!!!!

    ОтговорИзтриване