Бадемово бяло сирене с пробиотици

Какво ще е лятото, ако не ядеш диня, пъпеш, домати, краставици, печен пипер? Как да пропусне човек любимата на всички българи, а и не само, шопска салата- с вкусни, сладки домати, на които виждаш кристалчетата, ароматни хрупкави краставици, сладък лук, печен пипер с вкус на пушек и цялото това блаженство придружено с кубчета сирене или настъргано сирене, или натрошено сирене.  А кой не обича чаша студено вино  с нарязано сирене, поръсено с люспи от стрити лютиви чушки, черен пипер и зехтин? Любимооо!  Дааа, всичките изброени по-горе плодове на лятото са още по-вкусни в компанията на бяло саламурено сирене- краве, овче, козе- кой каквото обича. Едно е да обичаш, друго е да се чувстваш добре, когато го ядеш. Няма да ви занимавам с причините, поради които съм ограничила яденето на животинско сирене. Рядко си позволявам да ям козе сирене или други  млечни продукти.  Хубавото в случая е, че обичам вкуса на сирене и много еспериментирам за да приготвям различни варианти на сирена. Приготвянето на веган сирена не е сложно или трудоемко ( е, все пак зависи от вида на сиренето). 

Имаше период, когато ядяхме много сирене и и изобщо млечни продукти. Приготвяла съм  извара, саламурено сирене, кашкавал, моцарела, сметана, крема сирене, заквасвала съм мляко- овче, козе, биволско, краве. Наясно съм с процеса и времето, което се отделя. При "сирената" от растителен произход едно от най-трудоемкото и времеемко е приготвянето на соево тофу. Който е приготвял знае.  Но днес ще споделя една страхотна рецепта за приготвяне на бадемово сирене, което е с много по-добър рандеман в сравнение с бялото саламурено сирене от мляко. С помощта на пробиотици ( използвам тези ) постигнах леко острия вкус на отлежалото млечно сирене. Друг плюс е това, че благодарение на пробиотиците, сиренето е полезно за чревната флора и здравето ни. Използвах и други продукти, които обогатяват този сиренен вкус, който е пристрастяващ и заради който обичаме бялото саламурено сирене - оцет, лимонов сок, хранителна мая, чесън. Както виждате-съставки, които са напълно достъпни. Хранителна мая може да се открие във всеки био магазин, или в онлайн магазини за здравословни храни. Чесънът е в малко количество и е част от общия аромат на сиренето. 

Рецепти, които ще ви харесат:

Веган сирене от слънчогледови семена

Билково сирене от кашу

Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози

Малиново ласи с рози

Веган кисело мляко с кашу и закваска с рози

Веган малинов чийзкейк без печене


Най-лесният начин да му се насладите е да го поднесете поръсено с червен и черен пипер и полято със зехтин. Аз тъкмо бях приготвила нова партида заатар и поднесох сиренето полято със смес от зааатар и зехтин.

Много вкусно е към тези Овесени хлебчета само с 3 съставки в два варианта

или с тези Веган кето хлебчета


Това сирене е подходящо за всичко, към което бихте добавили саламурено сирене:

Салати с домати

Салати с краставици

Шопска салата

Печени картофи

Солени царевични кексчета(малай) със сушени домати, риган и розмарин -без глутен

Запечен сандвич с яйце и сирене

Мамалига или малай

Бъркана баница с коприва, мечи лук и брашно от лимец

Гратен с тиквички

Тиквички с яйце и сирене

Киш с тиквички

Картофен кекс

Гювече "Сирене по шопски"

Питки "Добруджанки"

Лятна похапка с диня и козе сирене

Мъфини с тиква, брашно от лимец и козе сирене

Кростини с прясно биволско сирене, кайсии и босилек

Киш "Прованс" с прясно биволско сирене, извара, риган и градински чай

Бъркана баница с коприва

Пълнозърнести питки от лимец, ечемик и чиа с орехи

Хрупкави пълнени цветове от тиквички

Пържени камби

Бадемово сирене от бадеми с пробиотици  (веган)

Време за подготовка:10 мин

Време за готвене: 30 мин

Общо време: 40 мин

Порции: около 550 г сирене

Съставки


350 г бланширани сурови бадеми

500 мл  вода

1 ч. л. ябълков оцет

30 мл (6 ч.л.) лимонов сок

1 1/4 ч. л. сол

2 скилидки чесън

5 супени лъжици хранителна мая

2 капсули пробиотик GENESIS Bio Mix ( използваме само съдържанието на капсулите)


Инструкции


1. Накиснете бадемите във водата за 6 часа или за една нощ. Обикновено накисвам повече бадеми и замразявам за да имам винаги подръка. Ако ви е трудно да откриете бланширани бадеми може да приготвите сами. Залейте бадемите с вряла вода, изчакайте 5 минути и започнете да ги белите. Става лесно, просто трябва да стиснете бадема между показалеца и палеца си и люспата се отделя.

2. Изплакнете добре бадемите. Отцедете и ги поставете в блендера с 500 мл прясна вода и пюрирайте, докато станат абсолютно гладки.

3. Загрейте бадемовата смес в тиган, като разбърквате постоянно и внимавате да не загори. Не допускайте да ври и кипи. Бадемовата смес трябва да е много гореща на допир, но не и да кипи. Гответе около 5-6  минути.

4. Сложете бадемовата смес в купа и отвреме на време разбърквайте за да ускорите охлаждането. Уверете се, че сместта не е вряла, когато добавяте киселините (оцет/лимонов сок). Смесете лимоновия сок, оцета и солта. Изсипете при горещата бадемова смес. Разбъркайте добре и го оставете  на плота за 30 минути.

5. Добавете чесъна, съдържанието на двете капсули пробиотик и хранителната мая. Разбъркайте добре и пасирайте с потапящ се блендер до гладкост. Сега опитайте, вижте как е на вкус. Добавете нещо, ако ви липсва.

6. Постелете сито, гевгир или пластмасова цедка с кърпа или двойна марля и  поставете върху купа, за да улови суроватката. Изсипете подсирената бадемова смес в ситото и оставете суроватката да се отцеди в купата отдолу. След около час излейте суроватката и поставете купата отново  отдолу. Сгънете кърпата върху горната част на „сиренето, поставете малка чиния и притиснете с нещо , за да натиснете върху „сиренето“ и да освободите повече вода. Ако използвате плътна кърпа е възможно изобщо да не изтече суроватка. Сменете кърпата за да поеме излишната влага от сиренето. 

7. Оставете да престои три часа, като от време на време натискате тежестта, за да освободите повече течност.

8. След като сиренето се е отцедило от влагата може да оформите малки пити, които да оваляте в подправки като тези сиренца от карфиол. Ако искате да изглежда като плочка, поставете отцеденото сирене в стъклена кутия, която има капак, притиснете добре за да избегнете въздушни джобчета и покрийте с капака. 

9. Поднесете към салата или картофи, печен пипер, диня и изобщо към всичко, което обичате с бяло саламурено сирене. 

Много е вкусно полято със смес от зехтин и заатар. Така го поднесох аз в компанията на пресни доматчета и подправки.

Бихте могли да поднесете с веган кето хлебчета - 



Ако направите това сирене, не забравяйте да споделите в Instagram и да ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Обичам да виждам вашите снимки и споделям в Stories вашите постове.

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни